Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Μπετόβεν σε παγκόσμια πρώτη

Ένα έργο του Μπετόβεν που θεωρούνταν «χαμένο» για περισσότερο από δύο αιώνες, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη (29/9) στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του κουαρτέτου εγχόρδων Opus 18, το οποίο ο Γερμανός συνθέτης είχε γράψει το 1799, αλλά έκλεισε στο «μπαούλο» του ένα χρόνο αργότερα, όταν και ανασκεύασε εξ’ ολοκλήρου το έργο. Έκτοτε, η –μη ολοκληρωμένη- σύνθεση θεωρούνταν κάτι σαν κειμήλιο ιστορικής αξίας, ώσπου ο καθηγητής μουσικής BarryCooper το επαναφέρει σήμερα στο προσκήνιο.

Το πρωτότυπο που σωζόταν δεν ήταν παρά κάποια προσχέδια επιμέρους αποσπασμάτων, τα οποία μάλιστα δεν είχαν χρονική ακολουθία ενώ ήταν εμφανής η απουσία μουσικών γραμμών για ορισμένα όργανα. Παρ’ όλα αυτά, ο Cooper επωμίστηκε το δύσκολο έργο της ανασύνθεσης του μουσικού κειμένου, το οποίο έφερε εις πέρας καταφέρνοντας «να ενώσει τα κομμάτια του παζλ», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τώρα έχουμε κάτι σαν – ή, τουλάχιστον κοντά στο «σαν»- αυτό που είχε στο μυαλό του ο Μπετόβεν όταν το έγραφε», συνέχισε ο καθηγητής, που σχολίασε ότι η σύνθεση αυτή μάς έμεινε εξαιτίας της τελειομανίας του Μπετόβεν: «Οποιοσδήποτε άλλος συνθέτης θα ήταν ικανοποιημένος από την πρώτη εκδοχή του Opus 18. Όχι όμως αυτός». 

[Παντελής Μαυρομμάτης]

Δεν υπάρχουν σχόλια: