Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Μαρία Σουλτάτου

Η Μαρία Σουλτάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και βρίσκετε στον καλλιτεχνικό χώρο αρκετά χρόνια.

Η πρώτη της συνεργασία ξεκίνησε με τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο. Ακολούθησε η δισκογραφική συνεργασία με τον Κώστα Μουντάκη στo έργο «ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ» του Δραμυντινού.
Αργότερα συνεργάστηκε με τον Αριστείδη Μόσχο. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψαν δύο δισκογραφικές συμμετοχές. Πρώτη στον δίσκο με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» και δεύτερη στον δίσκο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

 Επίσης συνεργάστηκε με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στη βυζαντινή όπερα «ΠΟΥΛΟΛΟΓΟΣ» η οποία κυκλοφορεί και σε CD, καθώς και στον δίσκο «ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ» - μια αναφορά σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων για τη Μάχη της Κρήτης- σε μουσική επιμέλεια του ιδίου.

Σταθμός στην πορεία της η γνωριμία και η συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο στην παράσταση «ΑΜΑΝ – ΑΜΗΝ» με θέμα της το ρεμπέτικο τραγούδι .Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στην Αθήνα όπως και σε όλη την Ελλάδα με 100 παραστάσεις .Ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD.
Συμμετείχε στην παράσταση «ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ» η οποία παρουσιάστηκε στον παλιό Διογένη σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη και επιμέλεια της Θέσιας Παναγιώτου. Η παράσταση αυτή ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD.
Επίσης συμμετείχε με 7 τραγούδια στο CD «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ» και με 4 στο CD η «ΩΔΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ» σε μουσική του Μιχάλη Τερζή.

Περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με την ορχήστρα του Γρηγόρη Μπιθικώτση και συμμετείχε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου στα έργα: Αφιέρωμα στα 15 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο «ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ» και τραγούδια που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για τον Ελληνικό κινηματογράφο .Οι παραστάσεις αυτές ξεπέρασαν τις 120 .Παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και η πρώτη παρουσιάστηκε και στο Ηρώδειο.
Συμμετείχε με την Κ.Ο.Ε.Μ . υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο στα έργα «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ» και «ΤΑ ΛΑΪΚΑ» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Μάνου Ελευθερίου αντίστοιχα .Αυτές οι παραστάσεις ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα η συναυλία του Ηρωδείου ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD με τίτλο «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ» κατά Ξαρχάκο.

Συνεργάστηκε με τα Μουσικά σύνολα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο αλλά και σε συναυλία στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης καλεσμένοι από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο .
Συμμετείχε στη συναυλία για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μαζί με τους: Γαλάνη, Καλογιάννη, Κότσιρα, Μακεδόνα, Μαχαιρίτσα, Μητροπάνο, Μητσιά, Μπάση, Νταλάρα, Μπιθικώτση, Πάνου, Παπακωνσταντίνου, Πάριο, Ρέμο, Τερζή, Τσαλιγοπούλου. Η συναυλία αυτή ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε CD.
Συνεργάστηκε με το Μουσικό Εργαστήρι του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Καλκάνη.
Συμμετείχε στο μουσικό σχήμα του Χρήστου Νικολόπουλου στη μουσική σκηνή του Πειραιά με τίτλο : «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» με τους Μιχάλη Δημητριάδη, Κώστα Σκανδάλη, Μαρία Αλεξίου.

Επίσης συνεργάστηκε με την λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στα έργα: «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ», «18 ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ», «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ», « ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ», «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ».

Περιόδευσε μαζί με τον Δημήτρη Μπάση και τον Παντελή Θεοχαρίδη στα ερωτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε όλη την Ελλάδα.
Εμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γιώργο Ματθαιακάκη και τον Κώστα Καστανά στο « ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ» και στο « ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» σε τρείς συναυλίες στην Κύπρο και σε δύο συναυλίες στην Ελλάδα - στον Πειραιά και στο «Θέατρο Γης» της Θεσσαλονίκης.

Τον Αύγουστο του 2003 εμφανίστηκε σε συναυλίες στην Μακρόνησο με τη λαϊκή ορχήστρα « Μίκης Θεοδωράκης» μαζί με τους: Δημήτρη Μπάση, Παντελή Θεοχαρίδη , Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Φέρτη, Κάκια Ιγερινού. Παρουσιάστηκαν τα έργα: «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ», «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», « 18 ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ».
Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Χρήστο Λεοντή σε συναυλίες με τραγούδια του συνθέτη τα οποία έγραψε για αρχαίες τραγωδίες.
Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα σε δύο συναυλίες στη Δημητσάνα και στα Εξαμίλια Κορίνθου καθώς και με τον Λάκη Χαλκιά στη συναυλία «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» που έγινε στο Ηρώδειο.

Το Σεπτέμβριο του 2003συμμετείχε σε συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Στη συναυλία αυτή παρουσιάστηκαν τα σαράντα χρόνια μουσικής δράσης του συνθέτη. Ακούστηκαν έργα όπως: Σφήκες, Ιππείς, Καταχνιά, Καπνισμένο Τσουκάλι, Μήδεια, Πλούτος, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Αχ! Έρωτα , Ανάσταση Ονείρων κ.ά.
Εμφανίστηκε στο Ηρώδειο στην παράσταση του Πασχάλη Τόνιου «ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ – ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και Σαράντη Αλιβιζάτου μαζί με τους: Μίλβα –Ελένη Βιτάλη – Κώστα Μακεδόνα – Κωνσταντίνο Παλιατσάρα – Τζίνα Φωτεινοπούλου – Θεοδοσία Στίγκα. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στα Πληγέντα παιδιά του Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Παλαιστίνη.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2004-2005 συμμετείχε στη μουσική παράσταση «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ». Μια παράσταση σε κείμενα της Κάκιας Ιγερινού και σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη που ανέβηκε στο θέατρο «Παρκ».

 Στη συνέχεια παρουσίασε στη μουσική σκηνή Χαμάμ τη μουσική παράσταση με τίτλο «ΒΡΑΔΙΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ» μαζί με την Εύα Κοταμανίδου παρουσιάζοντας στο πρώτο μέρος τα έργα « ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ» και « ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και στο δεύτερο μέρος τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.
Τον Ιούλιο του 2005 πήρε μέρος στη συναυλία « ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ» στο κάστρο του Αντιρρίου μαζί με τους : Μανώλη Μητσιά, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γρηγόρη. Γρ. Μπιθικώτση και την 30μελή χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.

Συμμετείχε επίσης στη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο με τίτλο «ΧΕΛΙΔΩΝ ΗΔΟΜΕΝΗ ..!ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΑ» μαζί με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κούτρα, Δώρο Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Σπύρο Παπαδόπουλο το χοροθέατρο Κ.Θ.Β.Ε και τη μικτή χορωδία Δήμου Κηφισιάς.

Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη τη προσωπική δουλειά από την εταιρεία Dromos Productions με τίτλο «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΟΥ» σε μουσική Μιχάλη Τερζή και στίχους Δημήτρη Λέντζου, Άννας Μπιθικώτση, Αντώνη Παπαϊωάννου, Ηλία Κατσούλη και Κατερίνας Παπαγεωργίου.

Το καλοκαίρι περιόδευσε με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και συμμετείχε στις συναυλίες του Χρήστου Λεοντή και του Ηλία Ανδριόπουλου μαζί με την Ιωάννα Φόρτη και τον Δώρο Δημοσθένους.


Την καλλιτεχνική περίοδο 2006-2007 παρουσίασε στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» την μουσική παράσταση «UMITLERIM ΣΜΥΡΝΗ»- μια μουσική διαδρομή με ήχους και εικόνες από τη Σμύρνη πριν τη καταστροφή- σε κείμενα και σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη.

Επίσης συμμετείχε στη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Σίμου «ΌΝΕΙΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ», ερμηνεύοντας τρία τραγούδια. Συμμετέχουν επίσης οι: Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελένη Λεγάκη και Αργυρώ Καπαρού.

Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε σε CD η δεύτερη προσωπική της δουλειά με τον τίτλο «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ» σε μουσική του Νίκου Παπακώστα και στίχους των: Ηλία Κατσούλη, Δέσποινας Ιωαννίδου, Γιώργου Ηρακλέους, Φλώρας Αποστολοπούλου και Νίκου Παπακώστα.

Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στον καλλιτεχνικό χώρο συνεργάστηκε με τους πιο αξιόλογους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι: Σωτηρία Μπέλλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης , Μανώλης Μητσιάς, Πόλυ Πάνου , Γιώτα Λύδια, Δημήτρης Μητροπάνος , Αλεξάνδρα, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργος Νταλάρας, Νένα Βένετσάνου , Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Κοτσιρας, Βίκυ Μοσχολιού, Στέλιος Διονυσίου, Ελένη Δήμου, Ελένη Βιτάλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Περπινιάδης, Χαρούλα Λαμπράκη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Τάκης Μπίνης, Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Σκουλάς .κ. ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: