Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Δημήτρη Τουφεξή

Με στίγμα την ποιότητα και την πρωτοτυπία, ο χώρος του φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αγκαλιάζει κοινό και καλλιτέχνες σε μια μουσική περιπέτεια, με πυξίδα την αναζήτηση που κινείται στην ευρύτερη περιοχή της φωνητικής μουσικής ερμηνείας και της μουσικής δωματίου, με αναφορές στην κλασική και σύγχρονη οπερατική δημιουργία.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ // ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011, ώρα 18.00 // Είσοδος ελεύθερη
ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Την ενότητα Εκδηλώσεις του φουαγέ εγκαινιάζει ο κορυφαίος έλληνας πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής στο πιάνο Fazioli F212 που από τον φετινό Σεπτέμβριο κοσμεί το φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Δημήτρης Τουφεξής με σημαντική πορεία στο εξωτερικό αλλά και μεγάλη αναγνώριση στην Ελλάδα θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ, Σκαρλάττι, Μπετόβεν, Μπραμς, Λιστ και Σοπέν.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου περιλαμβάνει τα εξής έργα:
•    Ν. Σκαρλάττι, Σονάτα σε ρε ελάσσονα, έργο 413
•    Β.Α. Μότσαρτ, Σονάτα αρ.16 σε ντο μείζονα, Κ.545
Α’ Μέρος, Allegro
•    Λ. βαν Μπετόβεν, Σονάτα αρ.8 σε ντο ελάσσονα, έργο 13
Γ΄Μέρος, Rondo: Allegro
•    Γ. Μπραμς, Ιντερμέτσο σε λα μείζονα, έργο 118, αρ.2
Andante teneramente
•    Φ. Λιστ, «Consolation» [«Παρηγοριά»] αρ.3, σε ρε ύφεση μείζονα
Lento placido
•    Φ. Λιστ, «Σονέτο 123 του Πετράρχη», από τα «Χρόνια προμηνύματος», «Δεύτερο έτος: Ιταλία», αρ.6
Lento placido – Sempre lento -  Più lento                    
•    Φ. Σοπέν, «Ηρωική» πολωνέζα σε λα ύφεση μείζονα, έργο 53
•    Φ. Σοπέν, Μπαλάντα αρ.4 σε φα ελάσσονα, έργο 52

Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος εκδηλώσεων φουαγέ: Βαγγέλης Χατζησίμος
Χορηγός Ε.Φ.Ε.Λ.Σ.
Η λειτουργία και συντήρηση του πιάνου Fazioli F212 γίνεται με την ευγενική χορηγία του οίκου I. Διαμαντόπουλος.

Δημήτρης Τουφεξής
Διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ως σολίστ, έχει κερδίσει την αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του, για την αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος του για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Ζήνωνα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.

Ο Δημήτρης Τουφεξής γεννήθηκε στην Αίγυπτο, όπου από την ηλικία των 3 ετών μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Το ταλέντο του στο πιάνο φάνηκε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Julliard School of Music της Νέας Υόρκης όπου πραγματοποίησε όλες τις μουσικές σπουδές του. Ενθουσίασε τους κριτικούς από το ντεμπούτο του κιόλας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον.

Στη σταδιοδρομία του κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α' βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers που επιχορηγείται από την Κρατική Ραδιοφωνία και της Συμφωνική του Πίτσμπουργκ καθώς και το βραβείο Wurlitzer και μάλιστα για 4 συνεχόμενες φορές. Διέγραψε μια θριαμβευτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου: της Ν. Υόρκης, της Βοστόνης, του Πίτσμπουργκ, της Χονολούλου, του Σιάτλ, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Πενσυλβάνια, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Γιουγκοσλαβίας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ταϊβάν, της Ταϋλάνδης, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α.
Έχει εμφανιστεί σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση και έχει παίξει 10 φορές στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου των Η.Π.Α., πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στον Ο.Η.Ε.
Το 2000 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Wigmore Hall του Λονδίνου και αργότερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Έχει παίξει στα φεστιβάλ Caramoor (Ν. Υόρκη), Bar Harbor (Μέιν), Three Riνers (Πίτσμπουργκ) και Gina Bahauer (Χαλκιδική). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ και με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει λάβει αναγνώριση σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στα έργα των Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ραχμάνινοφ, Debussy και Gershwin. Ο ίδιος δεν κρύβει τη μουσική προτίμησή του στους Ρώσους συνθέτες.
Ο Δημήτρης Τουφεξής θυμάται πάντα τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Fiddler, Schneider και Mehta, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρυτινό, Φιδετζή και Μιχαηλίδη.
Ο ίδιος έχει διευθύνει με επιτυχία τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Bradenburg Ensemble, τις Κρατικές Ορχήστρες  Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου L.V.C.o., την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree), τις οποίες ίδρυσε και τη Feminarte.

Δίδαξε για πολλά έτη στο Lehigh University και το Moraνian University και για 2 έτη στο Julliard School ofMusic. Επίσης, καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος επιτροπών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης - καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας για 20 έτη. Πολλοί μαθητές του έχουν διαπρέψει στο χώρο της μουσικής ως μαέστροι και πιανίστες.
Πρόσφατα έκανε στο Λονδίνο μια σειρά ηχογραφήσεων για το BBC και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 360 τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους με τη "Musical Ηeήtage" στις Η.Π.Α., 3 με τη Phillips και έναν με το "Φίλιππο Νάκα" στην Ελλάδα. Το CD του "Romantic Piano Masterpieces Vol.I' με έργα Mendelssohn, Chopin και Liszt ήρθε πρώτο σε πωλήσεις το 1992 και εξαντλήθηκε. Πέραν του ερμηνευτικού του έργου, συνθέτει από 6 ετών.

www.nationalopera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: