Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Μουσικές σε μνημεία της Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώσει απο σήμερα κύκλο μουσικών Εκδηλώσεων, με τίτλο «Μουσικές σε μνημεία της Θεσσαλονίκης».

Με ελληνική μουσική, jazz και reggae θα πλημμυρίσουν τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια  το χθες να συναντήσει  το σήμερα. Αρχαιολογικοί χώροι και βυζαντινά μνημεία ανοίγουν τις πύλες τους, στους μουσικούς και στο κοινό ενορχηστρώνοντας μοναδικές μελωδίες.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Σήμερα στο αίθριο του Ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου) θα δοθεί συναυλία με τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Σάκης Κοντονικόλας. Θα παρουσιάσουν τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη.

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου ο Θωμάς Κοροβίνης ετοίμασε μια ανθολογία με παλαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη , με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο ελληνικό τραγούδι». Μαζί του θα εμφανισθούν η Μαρία Φωτίου και ο Ανδρέας Καρακότας.

Τα «Χνάρια της Αναρχίας του Έρωτα» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Ο Δημήτρης Νικολούδης θα παρουσιάσει συνθέσεις του Πάρι Παρασχόπουλου σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου, Σταύρου Ζαφειρίου με μαέστρο τον Ιωάννη Κουμαρτζή. Τον γνωστό ερμηνευτή θα συνοδεύσει το συγκρότημα Αperito.


Τριήμερο μουσικό φεστιβάλ - “Wall Festival 2”
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου με το φεστιβάλ - «Τοίχο- τοίχο» με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική που θα πραγματοποιηθεί στα Βυζαντινά Τείχη (Πλατεία Πολυδώρου) στην Άνω Πόλη.

Η πρώτη μέρα (9 Σεπτεμβρίου) θα είναι αφιερωμένη στη τζαζ μουσική. Θα εμφανισθεί το Oleg Chaly Trio με special guest τον Petar Momchev σε ένα αφιέρωμα στους Wayne Shorter και John Coltrane καθώς και συνθέσεις του Oleg Chaly. Παίζουν οι μουσικοί: Petar Momchev tenor, soprano sax. Oleg Chaly πιάνο, Γιώργος Σμυρνής μπάσο και Νίκος Ψοφογιώργος τύμπανα. Τη σκυτάλη θα πάρει το συγκρότημα Spirits alike με τους Παναγιώτη Μανουηλίδη στην κιθάρα και τον Γιώργο Πέτκαρη στο σαξόφωνο.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ συνεχίζει με rock και reggae μουσική. Την αρχή θα κάνει το συγκρότημα Mind the gap με τους Γιώργο Βλάχο στη φωνή και στην κιθάρα, το Δημήτρη Βλάχο στη φωνή και στο μπάσο και τον Παναγιώτη Νοβάκη στα τύμπανα. Αμέσως μετά θα εμφανισθεί το συγκρότημα Round Lights, Nicolas bass, Nasos drums, John Driller guitars. Στη συνέχεια στη σκηνή θα ανεβεί το μουσικό σχήμα Music Oxygen (Γιάννης Στόικος φωνή- πιάνο, Θεόφιλος Παυλίδης τύμπανα, Μακίτο μπάσο, John Χατζηδήμος κιθάρα, Βάκης κιθάρα, και Σταυρούλα Επιμενίδου φωνή). Η βραδιά θα κλείσει με το μουσικό σχήμα Bad Movies. Κινούνται σε ήχους πανκ ροκ με country επιρροές.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι. Η Μαρία Φωτίου θα παρουσιάσει γνωστές της επιτυχίες. Αμέσως μετά στη σκηνή θα εμφανισθεί Σοφία Εμφιετζή με τη συνοδεία του Παύλου Παφρανίδη στο μπουζούκι. Μαζί τους ο Δημήτρης Τσιολχιάς στο ακορντεόν και ο Δημήτρης Σφίγγος στην κιθάρα. Η βραδιά συνεχίζεται με το συγκρότημα Τοίχο – τοίχο (Χρήστος Κανέλης μπουζούκι, Δημήτρης Μπαρτζώκας κιθάρα, Μίκης Παπακωσταντίνου μπουζούκι Ντίνος Γιαννακάκης κοντραμπάσο). Ερμηνεύει η Dafni. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τους Άγγελοι του Τσιτσάνη (Λαμπρινή Γρηγοριάδου κιθάρα, Μαριάννα Βογιατζή μπαγλαμά και Βαγγελιό Τσαουσίδου μπεντίρ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις. Έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, παράσταση θεάτρου σκιών,  ενώ αγγειοπλάστες θα κατασκευάσουν ένα παραδοσιακό πιθάρι. Ακόμη στα Βυζαντινά Τείχη θα φιλοξενηθεί το ΚΕΘΕΑ με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δράσεις του.

Οι δράσεις και εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από τους ιθύνοντες του δήμου έτσι ώστε να συμβάλουν στον στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού ,να συνδεθεί η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης με τα πολιτιστικά της σύμβολα.
Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21:00 και η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: