Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Εστουδιαντίνα Νέας.Ιωνίας

Η «Εστουδιαντίνα» είναι η αναβίωση ενός τύπου ορχήστρας που έδρασε έντονα στα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο τέταρτο του 20ου διαδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και σταμάτησε να υπάρχει λίγο μετά την καταστροφή της. Δημιουργήθηκε το 1998 στο Δήμο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας μετά από πρόταση του Ανδρέα Κατσιγιάννη που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ορχήστρα για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα που δεν αρκείται στην μίμηση των προτύπων της αλλά αφομοιώνοντας νέα στοιχεία, δημιουργεί και προτείνει νέες μουσικές φόρμες με σκοπό την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων νέων στην γνήσια Ελληνική μουσική, στόχος που μετά από σκληρή δουλειά επετεύχθη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μ' αυτή την ορχήστρα συμπράττουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της με τραγούδια που είναι δικές τους επιτυχίες και είναι σχετικά με το θέμα και την αισθητική της : Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα κ.α.

Δισκογραφία
Η Εστουδιαντίνα, εκτός από τις συναυλιακές της εμφανίσεις, προσπαθεί επίσης να διασώσει και να διαδώσει, μέσω δισκογραφικών παραγωγών, το υλικό πάνω στο οποίο δουλεύει, τη μουσική και των παλιών Σμυρνιών συνθετών και των καινούργιων (συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικοί εκτελεστές).

Τον Ιανουάριο του έτους 2004 εκδόθηκε η πρώτη δισκογραφική συλλογή με τον τίτλο «Σμύρνη» και παραγωγό τον Γιώργο Νταλάρα, δίσκος που απέσπασε τη διάκριση του καλύτερου δίσκου της χρονιάς και που μέσα σε δύο μήνες έφτασε και ξεπέρασε τις πωλήσεις του χρυσού δίσκου (40.000 αντίτυπα). Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η Εστουδιαντίνα παρουσίασε ένα πρωτότυπο DVD από συναυλία που έλαβε χώρα με αφορμή τα 80 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Γλυκερία.
 Το Δεκέμβρη του 2005 εκδίδεται σε περιορισμένο αριθμό CDs η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας (Βόλος, Απρίλης 2004) της Εστουδιαντίνας με την Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού και τον Μπάμπη Τσέρτο. Μέσα στις ημέρες του Πάσχα του 2006 κυκλοφορεί ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος της Εστουδιαντίνας, με τίτλο "Δάκρυ στο γυαλί", και με παραγωγό και πάλι τον Γ. Νταλάρα. Το 2008 κυκλοφορεί ο δίσκος "Τραγούδια με ουσίες" που αποτελεί τη ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Ηρώδειο το 2007, με τραγούδια που στο θέμα τους έχουν τη χρήση "ουσιών". Τέλος, πριν τα Χριστούγεννα του 2009 κυκλοφορεί από την εφημερίδα Veto ο τρίτος δίσκος της ορχήστρας, με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

Τα Μέλη
Κατσιγιάννης Ανδρέας     σαντούρι - Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Τσεκούρας Ανδρέας     πιάνο
Γκουβέντας Κυριάκος     βιολί
Δασκαλόπουλος Χρήστος     βιολί
Καραμανιώλας Γιάννης     κόντρα μπάσο
Βαλαρούτσος Απόστολος     κιθάρα
Βουγιούκας Δήμος     ακορντεόν - ενορχηστρώσεις
Ζίφκος Γεώργιος     Έφορος–υπεύθυνος επικοινωνίας
Καραφέργια Κωνσταντίνα     φλάουτο
Ρέτσιος Φίλιππος     πιάνο
Μπεκιαρόπουλος Παντελής μπουζούκι
Κουσκουρίδας Σταύρος     κλαρίνο
Πλαγιανάκος Γιάννης     κόντρα μπάσο
Γκαβαρδίνας Δημήτρης     κρουστά
Παπαθανασίου Νίκος     μαντόλα, υπεύθυνος αρχείου
Κυδωνιέας Θοδωρής     κιθάρα
Λουλούδης Ανέστης     μαντολίνο
Στρατηγού Ασπασία     Τραγουδίστρια
Μοσιος Αποστόλης     κιθάρα
Μερετάκης Κωνσταντίνος     κρουστά

1 σχόλιο:

Greecelands είπε...

Απ' όλα τ' άστρα τ' ουρανού ένα' ναι που σου μοιάζειπου βγαίνει τα χαράματα κι όλα τα σκοτεινιάζει