Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Πολιτιστική Διαδρομη 2011 "ΕΙΡΗΝΗ"

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2011: "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
09 Σεπτεμβρίου 2011 | Δημοτικό Θέατρο Αλ. Μινωτή > Χαϊδάρι - Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρα
Πολιτιστική Διαδρομή 2011: Ειρήνη του Αριστοφάνη

Η «Eιρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος και θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.

Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λιώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά…

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με τη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Πέτρου Φιλιππίδη, Γιώργου Γαλίτη και Γιώργου Λέφα, γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα και ο θεατής θα διαπιστώσει, ίσως με θλίψη, ότι παρόλο που πέρασαν τόσοι αιώνες, τα κίνητρα και οι λανθασμένες επιλογές των ανθρώπων είναι κοινά και διαχρονικά και ίσως η Ειρήνη είχε δίκιο για τη στάση που κράτησε μέσω του Αριστοφάνη!

Συντελεστές:
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Δραματουργική επεξεργασία :Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης
Σκηνικά: Γιάννης Κόττης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Διανομή:
Πέτρος Φιλιππίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάκης Παπαματθαίου, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιάννης Δεγαΐτης, Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Τάσος Ιορδανίδης

Χορός γεωργών:
Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης.

Συμμετέχουν και 2 παιδιά.

Δημοτικό Θέατρο Αλ. Μινωτή > Χαϊδάρι - Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρα
Διεύθυνση: Ιερά Οδός και Δαρδανελλίων Τηλέφωνο: 2105311168

Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2011, ώρες: 21:00

Γενική είσοδος: 18€

Προπώληση εισιτηρίων:
• Δημαρχείο Αιγάλεω: Ι. Οδός 364 & Κάλβου, (Τμήμα Εσόδων - 1ος όροφος), καθημερινά 8:00 - 14:00
• Θέατρο: Ι. Οδός & Δαρδανελλίων (πριν από κάθε παράσταση), τηλ 2105311168

Δεν υπάρχουν σχόλια: