Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Nass Makan Μουσική της Αιγύπτου από το Δέλτα του Νείλου

Το Nass Makan είναι το πρόσφατο πρότζεκτ του ECCA (Egyptian Center for Culture and Art. Αιγυπτιακό Κέντρο για τον Πολιτισμό και την Τέχνη) το οποίο ενώνει στη σκηνή τους σπουδαιότερους μουσικούς της Αιγύπτου και του Σουδάν σε ένα νέο ήχο. 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
NASS MAKAN
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Μουσική της Αιγύπτου από το Δέλτα του Νείλου
Ώρα έναρξης 21:00, Είσοδος Ελεύθερη
Διάσημοι τραγουδιστές που διαφύλαξαν την μουσική παράδοση της μουσικής Zar (τραγούδια που αποδίδονται από γυναίκες που χορεύουν και τραγουδούν τον πόνο τους ώστε να απαλλαγούν από τα «κακά κόκκινα πνεύματα» τα λεγόμενα Zar) ενώνονται με Σουδανέζους μουσικούς και μοναδικούς εκτελεστές μουσικών οργάνων.
Η μουσική των νομάδων που ζουν στο Δέλτα του Νείλου ενώνεται με τα ιδιαίτερα τραγούδια της μουσικής Zar και με το Σουδανέζικο μουσικό στυλ, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα ενώνονται με τα σύγχρονα. Στις στοχαστικές γεμάτες ευφορία διασκευές κάθε τραγουδιστής και κάθε μουσικό στυλ παρουσιάζεται σε μια πλατφόρμα που σέβεται την διαφορετική μουσική παράδοση και την αποδίδει με ένα νέο τρόπο
Ο μουσικός διευθυντής Ahmed el Maghraby περιγράφει την διαδικασία:

Από την αρχή της ενασχόλησής μου στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής πάντα ρωτούσα τον εαυτό μου το εξής: Τι γίνεται μετά; Τι γίνεται όταν θα έχουμε εντοπίσει τους τελευταίους ζωντανούς πόρους από κάποιες μουσικές παραδόσεις; Τι θα συμβεί αφού θα έχουμε ηχογραφήσει και διαφυλάξει αυτή τη μουσική με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας; Τι θα συμβεί όταν θα έχουμε παρουσιάσει την ίδια μουσική πολλές φορές; Η απάντηση που βρήκα βασίζεται στα λόγια του Sheikh Amin Elkhouly: «Το πρώτο βήμα στην ανανέωση είναι να περιέχει και να μιμείται πλήρως το παλιό»

Με το πρότζεκτ "Nass Makan" προσπάθησα να βρω αυτό τον δρόμο στην ανανέωση, αναλύοντας την μουσική μας, κτίζοντας τεχνικές , σχήματα και ήχους της παραδοσιακής μουσικής με ένα τρόπο που παράγει μια νέα δημιουργική εμπειρία.

Το πρότζεκτ έκανε πρεμιέρα με τεράστια επιτυχία τον Οκτώβριο του 2007 στο Κάϊρο και έχει παρουσιασθεί στα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης.

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Κέντρο για τον Πολιτισμό και την Τέχνη του Καΐρου και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Θεσσαλονίκη. Σταυροδρόμι Πολιτισμών»

www.monilazariston.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: