Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

ο Γιώργη Χριστοδούλου εξομολογείται !!

Διαβάστε τη συνέντευξη του επαγγελματία σουλατσαδόρου, Γιώργη Χριστοδούλου στην Ελευθεροτυπία.

 Τυχεροί όσοι θα βρίσκονται το Σάββατο στη Σύρο. Οχι μόνο επειδή θα είναι σε φάση διακοπών (προφανώς), ούτε γιατί θα απολαύσουν σ' ένα πανέμορφο μέρος την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

«Αυτή η δουλειά έχει μέσα της την πλατεία Μαβίλη, την Τουλόν, τη Βαρκελώνη, τις συναυλίες σε εκκλησίες, θέατρα και λιμάνια στην Καταλονία και τη Μαγιόρκα», λέει ο Γιώργης Χριστοδούλου.

Υπάρχει κι άλλος λόγος: η συναυλία του Γιώργη Χριστοδούλου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Σύρου» στα Αστέρια Ερμούπολης. Συναυλία με συγκεκριμένο concept, αφού διερευνά τη «σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τον Cole Porter». Γνωστές και άγνωστες μελωδίες των δύο σπουδαίων συνθετών, ανέκδοτα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε τζαζ φόρμες, συνθέσεις από τις δεκαετίες των '50 και '60 που έγιναν κλασικές.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου είναι από τους ελπιδοφόρους νεαρούς τραγουδοποιούς. Τον μάθαμε από το εξαιρετικό άλμπουμ του «Flaneur». «Το μουσικό ημερολόγιο της ζωής μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. «Είναι αρκετά προσωπικό και σε σημεία απολύτως συγκεκριμένο. Αυτή η δουλειά έχει μέσα της την πλατεία Μαβίλη, την Τουλόν, τη Βαρκελώνη, τις συναυλίες σε εκκλησίες, θέατρα και λιμάνια στην Καταλονία και τη Μαγιόρκα, τις διαδρομές που έκανα από και προς τα αεροδρόμια χαράματα, τους καινούργιους μου φίλους, τους έρωτες μου και το δωμάτιο ψηλά στην οδό Χοακίν Κόστα, με τα πολλά μπαράκια, το θέατρο στη γωνία, τα ινδικά κουρεία και τις πόρνες που χάλαγαν τον κόσμο μέχρι το πρωί. Μοίρασα τη ζωή μου μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω, είχα στα χέρια μου πάνω από δέκα νέα τραγούδια».

Και γιατί ο τίτλος «flaneur»;
«Φλανέρ σημαίνει "περιηγητής", σχεδόν επαγγελματίας σουλατσαδόρος. Η θεματολογία αρκετών από τα συγκεκριμένα τραγούδια έχει να κάνει με αυτό».

Δεν φαίνεται και η καταγωγή σου έτσι;
«Εγώ από μικρός αποτίναξα το βάρος της πεποίθησης, ότι είμαι "από έναν τόπο". Με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δεν είχα αυτό που λέμε "χωριό". Κατόπιν, χωρίζοντας οι γονείς μου και μένοντας ο ίδιος κάποια χρόνια εσωτερικός σε σχολείο, έμαθα να μην έχω ένα σταθερό σημείο διαμονής. Τότε, κάνοντας κάθε απόγευμα σκασιαρχείο από το οικοτροφείο, ανακάλυψα χωρίς φυσικά να ξέρω τη λέξη, την "flanerie", τριγυρνώντας στην πολύ όμορφη Κηφισιά κι απολαμβάνοντας σιωπηρά το τοπίο. Αργότερα, όταν διάβασα το δοκίμιο του Baudelaire, κατάλαβα πως ήμουν κατά κάποιον τρόπο ένας flaneur».

Ποια είναι τα ερωτήματα που έχει ένας σύγχρονος, νεαρός τραγουδοποιός;
«Εξαρτάται ίσως από το τι ακριβώς ζητά από το τραγούδι ως έννοια γενικότερη. Ακόμα και σε ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα πιτσιρικάδων, ο καθένας ασχολείται με τη μουσική για διαφορετικούς λόγους. Αλλος θέλει να φτιάξει περιουσία, άλλος να φλερτάρει πιο εύκολα, άλλος να γίνει εξώφυλλο, άλλος γιατί έχει μεγάλη ανάγκη το χειροκρότημα και την επιβράβευση κι άλλος γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να εκφραστεί μέσα από αυτό. Τα ερωτήματα που τίθενται μετά έχουν άμεση σχέση με τον λόγο για τον οποίο αφιερώνεις κόπο, ώρες, ενέργεια στη μουσική. Προσωπικά με απασχολεί πώς θα είναι το αποτέλεσμα των τραγουδιών πολύ προσωπικό και συγκεκριμένο».

Σε ενοχλεί που ζούμε σε εποχές ΔΝΤ;
«Με ενοχλεί περισσότερο που κάνουμε όλοι τους ανίδεους. Εκτιμώ ότι εθελοτυφλούσαμε σε μια ασυδοσία η οποία εκτονώθηκε σήμερα με την ύφεση. Δεν μπορεί να σε ενοχλεί κάτι που βλέπεις ότι έρχεται κι είναι αναπόφευκτο. Αν δεν θες να σε επηρεάσει αλλάζεις, ενεργοποιείσαι νωρίτερα...».

Τα χειρότερα έρχονται;
«Τα καλύτερα σίγουρα! Υπάρχει ένας στίχος της Αρλέτας που αγαπώ πολύ και που λέει: "Ετούτος ο καιρός κάτι κακό θα φέρει γιατί δεν έχει στάλα αγάπη να προσφέρει - ετούτος ο καιρός κάτι καλό θα φέρει, γιατί θ' αλλάξει, είτε θέλει είτε δε θέλει"».

Να αγοράσουμε το CD σου ή να το κατεβάσουμε παράνομα στο Internet;
«Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα το κατεβάσουν. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το εμποδίσεις. Αν ρωτάς εμένα, προσωπικά, θα σου πω ότι δεν αγοράζω γυαλιά ηλίου στο δρόμο, ούτε ρολόγια ούτε κινητά. Κατ' επέκταση, ούτε μουσική απ' το Internet γιατί ξέρω τι κοστίζει η μουσική αυτή όταν είναι φροντισμένη, καλογραμμένη και ηχογραφημένη με κόπο και αγάπη για την κάθε λεπτομέρεια».

info:
13 Αυγούστου, Αστέρια Ερμούπολης Σύρος,
ώρα έναρξης 21.00,
είσοδος 5 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: