Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Παρά θιν'αλός 2011

Με αναβαθμισμένους, ποιοτικά και ποσοτικά, τους δύο βασικούς πυλώνες του, τον μουσικό με τα «Ανοιχτά Παράθυρα 'Σταύρος Κουγιουμτζής'» και τον εικαστικό με το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», αλλά και με σημαντικές καινοτομίες διοργανώνεται για 21η συνεχή χρονιά το «Παρά θιν' αλός», το μεγαλύτερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας.

Η μουσική ενότητα της φετινής διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής'», περιλαμβάνει δώδεκα συναυλίες - μουσικά δρώμενα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, καθώς και νέων δημιουργών.

Το εικαστικό φεστιβάλ, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», εκτός από το καθιερωμένο, στιβαρό εκθεσιακό πρόγραμμά του, ενσωματώνει και ένα πλήθος από παράλληλες δράσεις, επιχειρώντας ένα διπλό άνοιγμα, προς την πόλη αλλά και προς άλλες μορφές τέχνης.

Πέραν αυτών, στο φετινό «Παρά θιν' αλός» εισάγονται και ορισμένες καινοτομίες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διοργανώνεται συνέδριο, τριήμερης διάρκειας υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική» το οποίο φέτος θα διερευνήσει την «Τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης». Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι δημιουργοί από ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα διοργανωθούν τέσσερα καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Επίσης για πρώτη φορά οι δύο βασικές συνιστώσες του «Παρά θιν' αλός», τα «Ανοιχτά Παράθυρα» και το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» συνεργάζονται για να παραγάγουν ένα κοινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνομιλίας ανάμεσα στη μουσική και στα εικαστικά.

Τέλος, για πρώτη φορά το «Παρά θιν' αλός» συναντάται με τα «Δημήτρια» μέσω του μνημειακού Musicircus του John Cage, το οποίο θα παρουσιαστεί στο χώρο του νέου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 12 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του «Παρά θιν' αλός» και την έναρξη των 46ων «Δημητρίων», συμβολίζει και την πολιτική βούληση των δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δια των αντιδημαρχιών Πολιτισμού επιδιώκουν τη στενότερη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της πόλης με στόχο να παραγάγουν μια κοινή καλλιτεχνική, δημόσια πρόταση.

Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Α. ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ «Σταύρος Κιουγιουμτζής»

ΤΡΙΤΗ 30/8 – 21:00
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου παρουσιάζει το έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη “Άξιον Εστί”, με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά και αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό.
Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο) – Ελεύθερη είσοδος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/9 – 21:00
Συναυλία της Μαρίας Θωίδου
Δασάκι Κόδρα – Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9 – 19:30
Συναυλία των The Rock ‘n’ Rolla Band και A Kapela
Δασάκι Κόδρα – Ελεύθερη είσοδος

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9 – 21:00
Συναυλία των Plaza Ensemble, με τους Άκη Αρχοντή (βιολί), Θανάση Μπιλιλή (πιάνο), Κώστα Τσούγκρα (ακορντεόν), Γιάννη Πολυμενέρη (μπάσο).
Δασάκι Κόδρα - Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9 ¬– 21:00
Συναυλία Μπαρόκ μουσικής με ταυτόχρονη προβολή video art. Συμμετέχουν: Νίκος Σπανός (κόντρα τενόρος), Σίμος Παπάνας (βιολί). Κοιτώνες Κόδρα – Ελεύθερη είσοδος

ΤΡΙΤΗ
6/9 – 21:30
Συναυλία με τον Ross Daly
Δασάκι Κόδρα – Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ & 5 ευρώ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9 – 22:00
Συναυλία Ελληνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου φιλαρμονικών, Μάρκους Μάουντερερ. Δίνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Η τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης».
Πολυχώρος τέχνης REMEZZO – Ελεύθερη είσοδος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9 – 21:00
Συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, με σολίστ την Έλλη Πασπαλά. Θα παρουσιαστούν έργα Μπετόβεν, Νίκου Κυπουργού καθώς και ένα απάνθισμα από το πλούσιο ρεπερτόριο της Έλλης Πασπαλά.
Κυβερνείο - Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ & 5 ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9 – 21:00
Μια πρωτότυπη εκδήλωση με τη σύμπραξη του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής dissonΑrt ensemble με την ομάδα σύγχρονου χορού Rootlessroot (Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek) σε ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιασμού με live electronics.
Δασάκι Κόδρα – Ελεύθερη είσοδος

ΔΕΥΤΕΡΑ
12/9 – 21:00
Εκδηλώσεις λήξης του «Παρά θιν’ αλός» – Έναρξη 46ων Δημητρίων»
Πρόκειται για ένα υπαίθριο «μουσικό τσίρκο», μια γιορτή
της μουσικής, ένα μεγάλο πάρτι, συνδιοργάνωση των Δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης όπου πληθώρα καλλιτεχνών της πόλης συμπράττουν στην παραγωγή ενός κοινού έργου, του μνημειακού «Μusicircus», του πρωτοπόρου συνθέτη πειραματικής μουσικής John Cage. Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο και στο φουαγιέ του νέου κτηρίου Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο.

Β. ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ

Το 11ο εικαστικό φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα» το οποίο αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός», διαρκεί από τις 3 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια γίνονται στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, με τη συναυλία των Return to Litany, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι με dj τον Στέφανο Τσιτσόπουλο (είσοδος ελεύθερη).
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του εικαστικού φεστιβάλ είναι: από Κυριακή έως Πέμπτη 20:00 – 23:00 και Παρασκευή & Σάββατο 20:00 – 24:00. Για το πλήρες πρόγραμμα του εικαστικού φεστιβάλ διανέμεται ξεχωριστός λεπτομερής πολυσέλιδος κατάλογος - οδηγός.

Γ. Τριήμερο Συνέδριο – Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική

Η διοργάνωση τριήμερου συνεδρίου υπό τον γενικό τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική» αποτελεί την καινούργια ενότητα του «Παρά θιν’ αλός» η οποία θα περιλαμβάνεται στο εξής, με διαφορετική κάθε χρόνο θεματολογία, σε κάθε διοργάνωση. Το θέμα το οποίο θα απασχολήσει φέτος τους διακεκριμένους συνέδρους αφορά την «τέχνη εν μέσω οικονομικής και αισθητικής κρίσης». Θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές ημέρες.

• Στις 3 Σεπτεμβρίου η συζήτηση αφορά στη Σύγχρονη Εικαστική Τέχνη. Θα διεξαχθεί σε δύο κύκλους. Στον πρώτο κύκλο επιμελητής είναι ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γεράσιμος Βώκος και συμμετέχοντες οι Νικόλαος Σεβαστάκης, Αυγουστίνος Ζενάκος, Oliver Marchart, Κωστής Σταφυλάκης, Anna Dezeuze, Δημήτρης Τζιόβας και Γιάννης Σταυρακάκης.
Ο δεύτερος κύκλος με επιμελητή τον καθηγητή Χαρακτικής και πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Ξενή Σαχίνη αφορά στην «Μνήμη, εκτύπωση, αναπαραγωγή» με συμμετέχοντες τους Bane Karanovic, Zoran Dotovic, Κορνήλιο Γραμμένο και Γιάννη Μπελιμπασάκη. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα διεξαχθεί στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (11:00-16:00 & 17:00-19:30).

Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου οι συζητήσεις θα αφορούν στη Μουσική και θα διεξαχθούν στον πολυχώρο τέχνης REMEZZO.
• Ειδικότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου για την «Αναζήτηση νέων ορίων της ‘ελληνικότητας’» θα συζητήσουν οι Νίκος Κυπουργός, Μιχάλης Λαπιδάκης, Κωστής Παπάζογλου και Μιράντα Τερζοπούλου (18:30-19:30) και για την «Μετάλλαξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας» οι
Σίμος Παπάνας, Χρήστος Σαμαράς και Δημήτρης Παπαδημητρίου (20:00-21:00).

• Στις 7 Σεπτεμβρίου το θέμα «Κρίση ή ευκαιρία;» θα αναλύσουν οι Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Λογιάδης, Θάνος Μικρούτσικος, Μύρων Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μυράτ και Ross Daly (19:00-21:00).
Η αυλαία του συνεδρίου θα πέσει με μουσικό δρώμενο της πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων υπό τη διεύθυνση του Μάρκους Μάουντερερ (7/9, στις 22:00).

Δ. Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διεξαχθούν τέσσερα καλλιτεχνικά εργαστήρια από τους Αλέξανδρο Μυράτ, Νίκο Κυπουργό, Ross Daly και Μίλτο Λογιάδη που στόχο έχουν να δώσουν στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει και να κατανοήσει τη γοητευτική διαδικασία της μουσικής δημιουργίας. Το πλήρες πρόγραμμα των Εργαστηρίων έχει ως εξής:

1. «Η μουσική δεν υπάρχει, οι μουσικοί υπάρχουν!» με τον Αλέξανδρο Μυράτ.
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, 18:00 – 20:00, θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

2. «Η μουσική για τον κινηματογράφο» με τον Νίκο Κυπουργό.
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, 15:00 – 18:00, REMEZZO.

3. Εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής με τον Ross Daly.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 12:00 – 15:00, REMEZZO.

4. Η τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας, με τον Μίλτο Λογιάδη.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 17:00 – 19:00, REMEZZO.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Η ώρα έναρξης των συναυλιών είναι στις 9 το βράδυ. Εξαιρούνται οι συναυλίες: The Rok ‘n’ Rolla Band και A kapela (3/9, στις 19:30), Ross Daly (6/9, στις 21:30), Ελληνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων (7/9, 22:00).
Για τις συναυλίες του Ross Daly και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο). Για τις συναυλίες της Μαρίας Θωίδου και των Plaza ensemble το εισιτήριο έχει οριστεί στα 5 ευρώ. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
● Κομνηνών 60, πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ: 2313 314570
● ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Την οικονομική ευθύνη των εκδηλώσεων έχει αναλάβει ο Δήμος Καλαμαριάς με την ευγενική χορηγία επιχειρήσεων. Επί πλέον από το 2011, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» έχει ενταχθεί σε πενταετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Ευχαριστούμε τους χορηγούς της διοργάνωσης, τους υποστηρικτές, τους χορηγούς επικοινωνίας καθώς και τους συνιδιοκτήτες του χώρου του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα για την ευγενική παραχώρηση των ιδιοκτησιών τους για τις εκδηλώσεις μας.

Χορηγοί: Cosmote, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Υποστηρικτές: Tetralux Stores, HouseCons, Τέντες Κύρου, Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς».

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, www.agelioforos.gr, Κοσμοράδιο 95.1, PlusRadio 102.6, Flash 99.4

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νίκος Ηλιάδης, τηλ. 6946 656203, nhliadis@yahoo.gr & presspodk@yahoo.com

Κατεβάστε το PDF για περισσότερες πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Αντιδημαρχία, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας

www.kalamaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: