Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Οι τελευταίες ώρες του Λόρκα


Ενας ιστορικός από τη Γρανάδα υποστηρίζει πως βρήκε τον αληθινό τάφο του ποιητή και περιγράφει τις συνθήκες δολοφονίας του από ομάδα "εκτελεστών", που περιελάμβανε και έναν... συγγενή του
Από τις 19 Αυγούστου του 1936, που ο Ισπανός ποιητής και δραματουργός Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εκτελέστηκε, ο θάνατός του παρέμενε έως τώρα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πρόσφατης ισπανικής ιστορίας
.

"Μα επιτέλους!/ Ο καθείς πια γνωρίζει πως από καιρό τώρα -και προπαντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα- είθισται να δολοφονούν τους ποιητές", έγραφε ο Νίκος Εγγονόπουλος στο ποίημά του "Νέα περί του θανάτου του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα".

Από τις 19 Αυγούστου του 1936, που ο Ισπανός ποιητής και δραματουργός Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εκτελέστηκε, ο θάνατός του παρέμενε έως τώρα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της πρόσφατης ισπανικής ιστορίας.

Τώρα, όμως, ένας ιστορικός από τη γενέτειρα του Λόρκα, Γρανάδα, ισχυρίζεται ότι έχει βρει τον αληθινό τάφο του ποιητή και ότι γνωρίζει τις αληθινές συνθήκες της δολοφονίας του από ομάδα δεξιών που περιλάμβανε μάλιστα και έναν συγγενή του Λόρκα.

Ο ιστορικός Μιγκέλ Καμπαλέρο Περέζ πέρασε τρία χρόνια ψάχνοντας σε αστυνομικά και στρατιωτικά αρχεία προκειμένου να συναρμολογήσει τις τελευταίες δεκατρείς ώρες του συγγραφέα του "Ματωμένου Γάμου", της "Γέρμα" και του "Σπιτιού της Μπερνάρντα Αλμπα", τις οποίες καταγράφει στο βιβλίο του, "Οι Τελευταίες 13 Ωρες του Γκαρθία Λόρκα".

Σε αυτό ισχυρίζεται ότι έχει ταυτοποιήσει έξι αστυνομικούς και εθελοντές που σχημάτισαν το εκτελεστικό απόσπασμα και τρεις ακόμα φυλακισμένους. Και πιστεύει ότι η δολοφονία του ποιητή προκλήθηκε από τον μακροχρόνιο πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις πλούσιες οικογένειες της Γρανάδας, μία εκ των οποίων ήταν το σόι του Λόρκα από τη μεριά του πατέρα του.

Οι έξι άντρες του εκτελεστικού αποσπάσματος είχαν δολοφονήσει εκατοντάδες αριστερούς το καλοκαίρι του 1936, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Λόρκα. Για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των εθνικιστικών δυνάμεων του μέλλοντα δικτάτορα Φράνκο, πριμοδοτούνταν με 500 πεσέτες έκαστος. "Τους αποκαλώ ''εκτελεστές'' αντί για ''δολοφόνους'', επειδή κάποιοι ήταν εθελοντές, ενώ άλλοι ήταν επαγγελματίες αστυνομικοί που ρίσκαραν να θανατωθούν οι ίδιοι αν αρνούνταν να εκτελέσουν διαταγές", λέει ο Καμπαλέρο.

Σύμφωνα με τα αρχεία, κάποιος από αυτούς παραπονέθηκε ότι αυτή η δουλειά "τον οδηγούσε στην παράνοια", ενώ κάποιοι άλλοι του εκτελεστικού αποσπάσματος δεν ήξεραν ούτε καν ποιος είναι ο Λόρκα. "Δεν ανήκαν στο είδος των ανθρώπων που διαβάζουν ποίηση. Σε μεγάλο μέρος ο Λόρκα διαβαζόταν από την ελίτ. Ισως αυτοί να είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους δύο αναρχικούς που πυροβόλησαν και οι οποίοι θεωρούνταν επικίνδυνοι", πιστεύει ο Καμπαλέρο.

Ηξεραν
Δύο όμως από τους εκτελεστές ήξεραν ακριβώς ποιος ήταν ο Λόρκα. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Αντόνιο Μπεναβίδες της οικογένειας Ρολντάν, ο οποίος ήταν συγγενής της πρώτης γυναίκας του πατέρα του Λόρκα. "Πυροβόλησα τον χοντροκέφαλο στο κεφάλι", υπερηφανεύεται αργότερα ο Μπεναβίδες, σύμφωνα με τα αρχεία.

Προκειμένου να επαληθεύσει τα αρχεία, ο Καμπαλέρο εξέτασε παράλληλα πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει τη δεκαετία του '60 ο Ισπανός δημοσιογράφος Εντουάρντο Μολίνα Φαχάρδο, που υπήρξε μέλος της ακροδεξιάς Φάλαγγας που υποστήριζε τον δικτάτορα Φράνκο. "Λόγω της πολιτικής του θέσης, ο Φαχάρδο είχε πρόσβαση σε ανθρώπους που ήταν χαρούμενοι να του πουν την αλήθεια", εξηγεί ο Καμπαλέρο.

"Τα αρχεία επιβεβαιώνουν τα περισσότερα από όσα έχει πει ο Φαχάρδο, οπότε λογικό είναι να συμπεράνουμε ότι είχε δίκιο και για την περιοχή που ο Λόρκα θάφτηκε" ισχυρίζεται ο Καμπαλέρο.

Το σημείο αυτό βρίσκεται περίπου μισό χιλιόμετρο από την περιοχή που είχε υποδείξει ο ιστορικός Ιαν Γκίμπσον το 1971, και το οποίο έσκαψε το 2009 χωρίς να βρει καθόλου οστά. Ο Καμπαλέρο πιστεύει ο τάφος του Λόρκα βρίσκεται κοντά σε ένα αγρόκτημα που ονομάζεται Κορτίγιο ντε Γκασπάτσο, ανάμεσα στα χωριά Βιζναρ και Αλφακαρ, και σε αυτό συναινεί ο αρχαιολόγος Χαβιέ Ναβάρο, αν και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ανασκαφή.

Εκδίκηση
Ο Καμπαλέρο ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι το (πολιτικά εχθρικό) σόι του πατέρα του Λόρκα είχε διατάξει τις προ-φρανκικές αρχές να δολοφονήσουν τον "Λόρκα για να εκδικηθούν τον πατέρα του", κι ένας από τους λόγους ήταν ότι ο Λόρκα είχε χρησιμοποιήσει ένα από τα ξαδέλφια του δολοφόνου του, Μπεναβίδες, ως πρότυπο για τη δημιουργία ενός χαρακτήρα κακοποιού στο έργο του "Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα"

ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
sostyl@pegasus.gr
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: