Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Κάποια τραγούδια, κάποια λόγια και κάποιες μελωδίες, εγγράφονται στο DNA μας κι έτσι λες πως κληροδοτούνται στις νέες γενιές εντελώς φυσικά, χωρίς να παρεμβάλλονται υποδείξεις, παραινέσεις ή εξαναγκασμοί.
Με την αβίαστη ροή της ίδιας της ζωής όπως δηλαδή ήταν και η ποίηση του Νίκου Γκάτσου: Αβίαστη, ρέουσα, με μία αριστουργηματική αφηγηματική συμπύκνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάνος Ελευθερίου, μεγάλος δημιουργός του στιχουργικού μας σύμπαντος και ο ίδιος, έχει επισημάνει το μεγαλείο του «Γιάννη του Φονιά», όπου ο Γκάτσος δεν χρειάζεται παρά λίγους στίχους, για να διατρέξει ό,τι θα μπορούσε να είναι μια πολύτομη μυθιστορηματική αφήγηση, με φόντο τη μεταπολεμική Ελλάδα.

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γκάτσου (1911-1992) έδωσαν την αφορμή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τη διοργάνωση τον περασμένο Ιανουάριο ενός μουσικού αφιερώματος με τη συμβολή καταρχήν καλλιτεχνών που είχαν μαθητεύσει κοντά στον Γκάτσο και στους συνθέτες που τον μελοποίησαν, αλλά και, ευαίσθητων στα ερεθίσματα της ποιητικής του αθανασίας, εκπροσώπων της νεότερης γενιάς. Με τη Μαρία Φαραντούρη προεξάρχουσα. Με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε διπλό «ρόλο» (και του ερμηνευτή και του δημιουργού μιας σειράς καινούριων τραγουδιών σε στίχους Νίκου Γκάτσου).
Με συμμέτοχο στην ερμηνεία τον Βασίλη Γισδάκη. Με τη Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και μ΄ένα μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, η συναυλία είχε τέτοια επιτυχία που επαναλαμβάνεται στις 22 Μαΐου.
Το πρόγραμμα ανθολογεί τα σπουδαιότερα κι ωραιότερα από τους κύκλους τραγουδιών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Χριστόδουλου Χάλαρη. Όσο για τον τίτλο του αφιερώματος; «Με την Ελλάδα καραβοκύρη»...
[Ναταλί Χατζηαντωνίου]

Info:
22 Μαΐου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Ώρα: 20.30
Εισιτήρια: Φοιτητικά: € 8, Γ Ζώνη: € 14, Β Ζώνη: € 25, Α Ζώνη: € 35, Διακεκριμένη Ζώνη: € 50
* Η προπώληση έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου
Πληροφορίες και κρατήσεις στα ταμεία του Μεγάρου (Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210-7282333) και στο εκδοτήριο της Ομήρου 8

Δεν υπάρχουν σχόλια: