Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

John James Audubon: 226 χρόνια από την γέννησή του

Σαν Σήμερα
Ο John James Audubon γεννήθηκε σαν σήμερα 26, Απριλίου το 1785 και ήταν ένας Γαλλο- Αμερικανός ορνιθολόγος, φυσιοδίφης, κυνηγός και ζωγράφος, που έμεινε γνωστός για την χαρτογράφηση  και απεικόνιση των πουλιών της βόρειας Αμερικής. Για τον λόγο αυτό η google σήμερα αφιερώνει το λογότυπό της στον άνθρωπο αυτόν αντικαθιστώντας το σήμα της με τα πουλιά που ζωγράφιζε ο σπουδαίος αυτός φυσιοδίφης.
John James Audubon: 226 χρόνια από την γέννησή του
Έμεινε στην ιστορία με το μεγάλο του βιβλίο στο οποίο φιλοξενούσε 435 φωτογραφίες, πορτρέτα από κάθε πουλί γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μέγεθος φυσιλό.
Γεννήθηκε στη γαλλική αποικία της Saint-Domingue (σημερινή Αϊτή ) και μεγάλωσε στη Γαλλία αλλά τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στις ΗΠΑ. Η ζωή του ήταν μία μεγάλη περιπέτεια. Ταξίδεψε και γνώρισε τις ΗΠΑ από άκρη σε άκρη: Ηταν έμπορος, πωλητής, δάσκαλος, κυνηγός, πλανόδιος προσωπογράφος και κάτοικος των δασών, ένας καλλιτέχνης και επιστήμονας. Ήταν, κατά κάποιον τρόπο, αντιπροσωπευτικός άνθρωπος της αμερικανικής κουλτούρας της εποχής του με αυξανόμενη ανησυχία για την καταστροφή της φύσης.
Ήταν ένας εραστής και παρατηρητής των πουλιών και της φύσης. Ερεύνησε τη φυσική ιστορία των ΗΠΑ, ζωγραφίζοντας σχεδόν 500 είδη πουλιών και εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση του έργου του, θέτοντας ένα νέο πρότυπο για την τέχνη και την εκτύπωση.
Ο Audubon έχει κατηγορηθεί για την παρουσίαση θεμάτων του με υπερβολικά θεατρικό τρόπο ώστε να καλύπτονται οι άγνωστες πτυχές των πουλιών. Αντίθετα άλλοι υποστηρίζουν ότι οι πίνακες αντικατοπτρίζουν την αγάπη και τη γοητεία του Audubon με την ομορφιά και τη δυναμική των πτηνών μας: Ζωντανή δράση ,άλματα μέσα από τις σελίδες είναι αυτό που άφησε σαν σπουδαία κληρονομιά.
artwork: John James Audubon - Barn Owl - 1860 - chromolithograph, Courtesy of William Butterworth Memorial Trustartwork: John James Audubon, Yellow-crowned Heron, 1860, chromolithograph, Courtesy of William Butterworth Memorial Trust

Δεν υπάρχουν σχόλια: