Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Οκτάβα


Η «Οκτάβα» είναι ένα συγκρότημα που ζει και εργάζεται στα Χανιά.Iδρύθηκε το 1990 απ τον εμπνευστή-μαέστρο του συγκροτήματος, Γιάννη Ψαρουδάκη, καθώς και άλλους αξιόλογους μουσικούς που ζουν ή κατάγονται από την πόλη των Χανίων.

Πρόκειται για μια δεκαμελή ορχήστρα, <από την οποία έχουν περάσει διάφοροι μουσικοί, προκειμένου να καταλήξει στη σημερινή της σύνθεση Εμφανίζονται κάθε χειμώνα στη μουσική σκηνή Οκτάβα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, αλλά κατά καιρούς και εκτός Κρήτης.

Το 2000 συνεργάστηκαν στην Αθήνα με την Ελένη Βιτάλη στις παραστάσεις που έδωσαν μαζί, στο Αερικό.

Στις συναυλίες τους παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έντεχνα ελληνικά τραγούδια, Κρητική παραδοσιακή μουσική αλλά και δικά τους τραγούδια.
Η ορχήστρα αυτή έχει το δικό της χώρο στα Χανιά, τη μουσική σκηνή Οκτάβα, η οποία λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια με τεράστια επιτυχία και κοινό απ’ όλη την Κρήτη, όπου εμφανίζονται οι ίδιοι, καθώς και άλλοι καλλιτέχνες απ’ την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.


Σημείωμα του Νότη Μαυρουδή για την Οκτάβα (από το ένθετο του νέου δίσκου της Οκτάβας <<στο άγγιγμα μιας χορδής>>)

Οι μουσικοί από τα Χανιά ως φαίνεται έχουν … αναπνεύσει για τα καλά τους Κρητικούς ανέμους και έχουν περπατήσει επαρκώς τα όρη και τις πεδιάδες.
Οι μουσικοί αυτοί από την Κρήτη αναζήτησαν και γνώρισαν τον παρελθόντα χρόνο που δημιούργησε τον πολιτισμό των παππούδων τους και η σκέψη τους περιεστράφη γύρω από την ουσία της χρυσής τομής, δηλαδή την σύνδεση του παλαιότερου ήχου με την σημερινή ζωή…

Η Οκτάβα είναι ο αποκαλυπτικός ήχος της σύγχρονης ζωής της πόλης και καταφέρνει να επιβάλλει το << δικό της >> όνειρο με ήχους οικείους, τρυφερούς και αναγνωρίσιμους.Δεν ψεύδεται υπό τον μανδύα μιας αφηρημένης παράδοσης.Αντιθέτως,ορίζει τον ήχο ως διαρκές φαινόμενο που δεν σταματά να μεταβάλλεται μέσα στον χρόνο…Έτσι ο ακροατής θα μπει μέσα σε ήχους γοητευτικούς και θα γνωρίσει μία παραμυθία από όργανα,ρυθμούς και φωνές που ίσως να σηματοδοτούν το νέο αεράκι της ελληνικής τραγουδοποίας μας…

Νότης Μαυρουδής 6/2/2003

Την "ΟΚΤΑΒΑ" αποτελούν οι:

Γιάννης Ψαρουδάκης (μαέστρος,λαούτο,μαντολίνο,μπουζούκι,τραγούδι)
Κώστας Κεχράκος (μπάσο,τραγούδι)
Σταύρος Ψαρουδάκης (λύρα,τραγούδι)
Μάκης Καραδελόγλου (κιθάρα,τραγούδι)
Γιάννης Κατσικανδαράκης (πλήκτρα,τραγούδι)
Δημήτρης Καμηλάκης (ακορντεόν,πλήκτρα,κιθάρα)
Εύη Παπαδοπούλου (τραγούδι)
Λία Ντερμανάκη (τραγούδι)
Γιάννης Ζολώτας (τύμπανα)
Μανώλης Φλεμετάκης (μπουζούκι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: