Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Μανώλης ΡασούληςΟ Μανώλης Ρασούλης (28 Σεπτεμβρίου 1945 - 9 Μαρτίου 2011), πιο γνωστός για τους στίχους που έχει γράψει για τραγούδια, ήταν επίσης συνθέτης, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Σωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος.


Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην Θεσσαλονίκη, στις 5 Μαρτίου 2011 και βρέθηκε νεκρός 9 ημέρες μετά, στις 13 Μαρτίου.
Η ΖΩΗ ΤΟΥ: 1945 - 2011
O Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945. Γιός ενός χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά και από μικρός ανήκε στην νεολαία της αριστεράς. -

Το όνομά του, Εμμανουήλ, είναι εβραϊκό και σημαίνει άνθρωπος του Θεού, το επίθετό του προέρχεται από το ιερό όνομα του κορανίου ρασούλ και το τρίτο το σανσκριτικό του το έδωσε ο Οσσο και είναι ντέβα παρινίτο και σημαίνει ερωτευμένος με την θεϊκότητα.
Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα

Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς Δημοκρατική Αλλαγή. Συλλαμβάνεται από την Δικτατορία και περνάει μερικές ώρες στην Μπουμπουλίνας. Φεύγει για το Λονδίνο όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Εκεί διαμορφώνεται ιδεολογικά συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στο Τροτσκιστικό κίνημα στο οποίο ήταν στέλεχος και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε παραστάσεις με αγωνιστικούς στόχους.

Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα
Το 1974, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 74 και την πτώση της Χούντας συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα. Δουλεύει στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη στο Πέραμα όπου κινδυνεύοντας να σκοτωθεί καθημερινά μπαίνει στην απεργιακή επιτροπή και πρωτοστατεί στο εργατικό κίνημα που ανατρέπει όλο το μέχρι τότε καθεστώς στα μεγάλα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1973 γεννιέται κατά την βούληση της διαλεκτικής της φύσης ένα κοριτσάκι, η κόρη του, που της έδωσε το όνομα Ναταλία, τιμής ένεκεν στη γυναίκα του Τρότσκι. Τον καλεί ο φίλος του Μάνος Λοίζος και τραγουδά στον δίσκο Τα νέγρικα μαζί με την Μαρία Φαραντούρη. Επίσης ο ίδιος συνθέτης τον επιβάλει και τραγουδά το τραγούδι στα διαφημιστικά ενός σίριαλ που γίνεται επιτυχία. Ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης του προτείνει και τραγουδά σ' ένα δίσκο του σε ποίηση Πρεβελάκη "Ο νέος Ερωτόκριτος". Τυπώνει τα τρία πρώτα του βιβλία: "Η μπαλάντα του Ιασαάκ", ένα σύνθετο ποίημα επηρεασμένο από τον αγώνα της νεολαίας, στο οποίο βιβλίο αναποδογυρίζει τον μύθο της θυσίας του Αβραάμ και έτσι ο Ισαάκ την παραμονή της Θυσίας το σκάει στα βουνά με κάποιους δούλους, αρχίζει πόλεμο ενάντια στον Αβραάμ τον οποίο και σκοτώνει. Έπεται το βιβλίο με διηγήματα "Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακούλα και ένα ανάμοικτο με διηγήματα και ποιήματα "κβο βαντις στατους κβο".
Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα
Αρχίζει να προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα... Παραιτείται από το κόμμα μια μέρα που οι σύντροφοι υποστήριζαν τις ερυθρές πυρηνικές βόμβες ενάντια στις αντίπαλες. Βλέποντας έναν παραλογισμό ρίχνεται στη μελέτη των ανατολικών φιλοσοφιών . Ανακαλύπτει τον OSHO. Αναστατώνεται θετικά, διαβάζει βιβλία του, γοητεύεται, βαθαίνει, πηγαίνει στην Ινδία και τον συναντά. Συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες τις εμπλουτίζει στο έπακρο με τη νέα του εμπειρία. Συστήνει στους Έλληνες τον OSHO εκδίδοντας το βιβλίο του κρυμμένη αρμονία - ομιλίες πάνω στον Ηράκλειτο.
Τον κατηγορούν ότι είναι εγκέφαλος της 17 Νοέμβρη. Αυτός δηλώνει για πολλοστή φορά ότι από φύση και θέση είναι ενάντια στη βία, ιδίως ενάντια στην ατομική τρομοκρατία.
Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα
Ο OSHO βρίσκει τον Ρασούλη στην Κρήτη. Ο Ρασούλης σαν Κρητικός κάνει το παν να προστατεύσει τον δάσκαλό του από τις επικείμενες επιθέσεις. Πληγώνεται όταν δεν το κατορθώνει και ο δάσκαλός συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Το γεγονός αυτό υπερδιπλασιάζει την εγρήγορση του, και υπερδιπλασιάζεται και η προσπάθεια να τον παροπλίσουν και να τον φιμώσουν, με κινήσεις έμμεσες ή άμεσες με κλασσικά ή πρωτότυπα τρικ.
Η Μελίνα Μερκούρη τον καλεί να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την πολιτιστική Αθήνα και να τις δώσει ιδέες αλλά αρνείται γιατί δεν θεωρεί την Αθήνα άξια για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε μπαίνει στη μαύρη λίστα και του υπουργείου πολιτισμού. Προσπαθούν με δικαστικές καταδίκες να τον πτοήσουν. Ο Ρασούλης κάνει συναυλίες στο Βερολίνο και στην Κωνσταντινούπολη και μιλά στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Βαρκελώνης φιλοξενούμενος του δήμου για ένα φεστιβάλ μεσογειακής ποίησης.
Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα
Τα τραγούδια του γίνονται γνωστά κι αγαπητά στο Ισραήλ, την Τουρκία, Τη Σερβία, στις Χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες αλλά και για κάποιο μυστήριο λόγο και στην Ιαπωνία.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται νονός και κηδεμόνας ενός μικρού αγοριού του Πασχάλη που αγαπά ιδιαίτερα.
Η τελευταία σημαντική εμπειρία του υπήρξε η επίσκεψη στη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας στις 22-9-2001, επίσκεψη που του τροφοδότησε στα μέγιστα το κουράγιο για τη συνέχιση της έρευνας και του έργου του.
Ο Μανώλης Ρασούλης ζούσε τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη
Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα
Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο Εδώ είναι του Ρασούλη που κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Ιανός της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος ο συνθέτης στο εισαγωγικό του κείμενο γράφει:

Επουδενί το βιβλίο τούτο δεν συμπεριφέρεται ως επικήδειος για έναν στιχουργό. Έπεται η συνέχεια ως την τελική πτώση μου. Και δεν είμαι από πέτρα ούτε αθάνατος που 'λεγε κι ο αείμνηστος φίλος μου Aκης Πάνου...
Μανώλης Ρασούλης: Ερωτευμένος με την θεϊκότητα
Με αγάπη πιστεύω και σύνεση, μέσα από την πολλαπλή εμπειρία μου θέλησα κατ' αρχάς να κάνω ένα βιβλίο όχι μόνο με τους στίχους μου (αυτό θα ήταν 0x0=0) αλλά να μνημειώσω τα κύρια χαρακτηριστικά και στοιχεία του εν λόγω φαινομένου, να μνημειώσω την αιχμή του νεοελληνικού πολιτισμού στο κλείσιμο του βασικού του κύκλου που τυχαίνει - κι όχι τυχαία- να κλείνει μαζί με τον βασικό κύκλο του νεοελληνικού έθνους. Κάποιος Έλλην ποιητής γράφει: "Πιότερο κι απ' τους ανθρώπους το τραγούδι τους αγάπησα". Εγώ να προσθέσω ότι πιότερο κι απ' το τραγούδι τους, τους ανθρώπους αγάπησα.
Ο θάνατος του Μανώλη Ρασούλη επήλθε από έμφραγμα και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα δέκα μέρες πριν βρούν τη σωρό του φίλοι, που του τηλεφωνούσαν, αλλά δεν απαντούσε. Ηταν το δεύτερο έμφραγμα (αυτό στις 5/3) μετά το πρώτο που υπέστη προ εικοσαημέρου...
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η μπαλάντα του Ισαάκ
Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακούλα
Κβό βάντις στάτους κβο;
Ο μεγάλος Αιρετικός Θεόφιλος Καίρης
Η τελευταία ζωή του συντρόφου Παντελή Πουλιόπουλου
"Κνωσσόντας την αλήθεια - το κρητικό μανιφέστο"
OSHO - Η κρυμμένη αρμονία
OSHO - Μυστική Θεολογία
Οι Εβραίοι είναι
Έλληνες-Κρήτες Εδώ είναι του Ρασούλη Τι είδε ο Βουκεφάλας
15 χρόνια Σαλονίκη
Το Αυγό - Τεύχος 1
Το Αυγό - Τεύχος 2
Το Αυγό - Τεύχος 3
Το Αυγό - Τεύχος 4


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
 • Νέγρικα (Γ. Νεγρεπόντης, Μ. Λοΐζος, Μ. Φαραντούρη), 1974
 • Νέος Ερωτόκριτος (Ν. Μαμαγκάκης, Π. Πρεβελάκης, Α. Μάνου), 1974
 • Αχαρνής (Δ. Σαββόπουλος), 1977
 • Η εκδίκηση της γυφτιάς (Ν. Ξυδάκης, Δ. Σαββόπουλος, Ν. Παπάζογλου), 1978
 • Τα δήθεν (Ν. Ξυδάκης, Ν. Παπάζογλου, Δ. Κοντογιάννης), 1978
 • Τα τραγούδια της Χαρούλας (Μ. Λοΐζος, Χ. Αλεξίου), 1980
 • Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει (Χ. Νικολόπουλος, Δ. Κοντογιάννης), 1981
 • Παίξε Χρήστο επειγόντως (Χ. Νικολόπουλος, Ε. Βιτάλη, Π. Τερζής), 1982
 • Oλοι δικοί μας είμαστε (Χ. Νικολόπουλος, Ν. Παπάζογλου, Π. Τερζής), 1984
 • Ζεστά ποτά (Αδελφοί Κατσιμίχα, Μ. Ρασούλης παραγωγή), 1985
 • Να `μαστε πάλι εδώ Ανδρέα (Α. Μικρούτσικος, Μ. Ρασούλης), 1985
 • Ναι στο ναι και ναι στο όχι (Μ. Ρασούλης, Ν. Ξυδάκης, Μ. Στεφανόπουλος), 1984
 • Τα ποδοσφαιρικά (Γ. Γαβαλάς), 1988
 • Διπλά σακατεμένος πειρατής (Γ. Γαβαλάς), 1990
 • Εσύ κι αν γίνεις υπουργός εγώ θα σ' αγαπάω (Π. Βαγιόπουλος, Α. Ρασούλη Κουφουδάκη), 1985
 • Πότε Βούδας πότε Κούδας (Π. Βαγιόπουλος, Ν. Παπάζογλου, Γλυκερία), 1986
 • Βαλκανιζατέρ (Π. Βαγιόπουλος, Γλυκερία, Α. Καρακότας), 1995
 • Σελοτέιπ (Π. Βαγιόπουλος, Ο. Περίδης, Ν. Ρασούλη, Γ. Λίζος), 1997
 • Γεια σου κυρ Εισαγγελέα (Π. Βαγιόπουλος, Καφετζοπουλική Κομπανία),
 • Νοηματουργείο (Π. Βαγιόπουλος, Γ. Ξηδάκης, Γ. Λίζος), 1998
 • Της άγνοιας ο γιος και το τραγούδι για τον Καστοριάδη (Μ. Ρασούλης),
 • Τραγούδι για την Καλαμάτα (Π. Βαγιόπουλος),
 • Το τραίνο φτάνει τελικά στην Κατερίνη (Χ. Παπαδόπουλος, Β. Λέκκας, Κ. Σιάπαντα, Ορέστης), 1999
 • Τι γυρεύεις μεσ' στην Κίνα Τσάκι Τσαν (Π. Βαγιόπουλος, Ν. Βενετσάνου, Ο. Περίδης), 2000
 • Αγάπα μας και μη μας χαιρετάς (Ν. Ρασούλη), 1999
 • Σκόρπια 1 (Ν. Ξυδάκης, Ν. Παπάζογλου, Γλυκερία), 1992
 • Σκόρπια 2 (Χ. Αλεξίου, Σ. Μάλαμας), 1992
 • Οταν τραγουδούν τα ψάρια (Γ. Λίζος, A. Λίζος),
 • Σέπτικ Φλες - DEATH METAL I (Ν. Ρασούλη), Γαλλική παραγωγή,
 • Σέπτικ Φλες - DEATH METAL IΙ (Ν. Ρασούλη), Γαλλική παραγωγή,
 • ah elada sagapo (Ν. Παπάζογλου) Γερμανική εταιρεία ΠΥΡΑΝΧΑΣ, Βερολίνο,
 • Hummus Sapiens και η μνήμη των κύκλων (Yehuda Poliker)
15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Ο ασυμβίβαστος Κρητικός μουσικός, που πέθανε αιφνίδια στα 66 του χρόνια, κηδεύτηκε με έξοδα της ΑΕΠΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίασ) παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
Ανάμεσά τους ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, η Χάρις Αλεξίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Γλυκερία.
Ο πολύς κόσμος γνωρίζει τα 2/10 του Μανώλη Ρασούλη. Τα υπόλοιπα 8 παραμένουν μυστικό, δήλωσε ο Μ. Ανδρουλάκης.
Το τελευταίο "χαρτί" του Μανώλη ήταν να μας αιφνιδιάσει με τον τρόπο που έφυγε, είπε η Χ. Αλεξίου, χαρακτηρίζοντας τον , επαναστάτη του σύγχρονου λόγου με ζωντάνια και ενέργεια.
Έγραψε υπέροχα τραγούδια αλλά με πόση μοναξιά τα πλήρωσε, είπε ο Δ. Σαββόπουλος και πρόσθεσε: Άξιζε τον κόπο, εντέλει; Ναι, άξιζε, γιατί υπάρχει κάτι που θα νικάει πάντα και τη μοναξιά και τον θάνατο. Και αυτό το κάτι το είχε ο Μανώλης Ρασούλης.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, αποχαιρέτησε στον επικήδειο που εκφώνησε για τον συμπατριώτη του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Μανώλης Ρασούλης, υπήρξε ο αυθεντικός, ο αντισυμβατικός, που πίστεψε σε αξίες και υπηρέτησε πάντοτε ιδέες. Υπήρξε γνήσιος λαϊκός δημιουργός, που έδωσε λόγο και φωνή στις αγωνίες και τα οράματα του λαού μας.
Στην κηδεία του Μ. Ρασούλη έστειλαν στεφάνια ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, η Ελληνική Ραδιοφωνία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Νταλάρας, η οικογένεια Τσιτσάνη κ.α.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ
Το πλέον τραγικό και άδικο ήταν η επιστολή που έστειλε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο πριν πεθάνει και δησμοιεύτηκε στα Νέα. Συμπεριφέρθηκν σ'έναν ένα τόσο σημαντικό άνθρωπο της ελληνικής μουσικής με τόσο άσχημο τρόπο που σε κάνει ν απορείς. Τα λέει όλα λίγο πιο κάτω...
Αρτι αφιχθείς από την Αυστραλία, όπου πήγα για έναν µήνα ν' αλλάξω παραστάσεις, να πάρω µια ανάσα γιατί µοιάζω µε µωρό στη φωτιά και αρχαία σκουριά, µε όλα τούτα τα τεκταινόµενα εγχωρίως, πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες µου έκοψαν την εκποµπή που είχα στο Α' πρόγραµµα του ραδιοφώνου (105,8) επί 6 χρόνια, κρατώντας τα µπόσικα στην κατιούσα.

Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ' αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Έδιωξε και την κόρη µου, από το δηµοτικό Κανάλι 1 του Πειραιά, αµέσως µόλις βγήκε δήµαρχος ο µπασκετµπολίστας Φασούλας. Κι ας έκανε το χαρισµατικό και µορφωµένο κορίτσι επί 4 χρόνια εκποµπές πρότυπα.

Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν' ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις.


Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης.

Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το '84 και από την τότε ΥΕΝΕ∆, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά....

Ευχαριστώ: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: