Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Σαν σήμερα....20 - 3 - 11


Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Σημαντικά γεγονότα στην Ιστορία της Μουσικής :
1936: Ο Benny Goodman και η ορχήστρα του ηχογραφούν το "Christopher Columbus" στο Chicago, IL.
1948: Γεννιέται ο Νίκος Παπάζογλου, τραγουδοποιός.
1969: Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.
1969 : Γεννήθηκε η Natacha Atlas, βελγίδα τραγουδίστρια που συνδιάζει αραβική και δυτική ηλεκτρονική μουσική.
1970 : Πεθαίνει ο Μανώλης Χιώτης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.
1972 : Γεννήθηκε ο Alexander Paul Kapranos Huntley στο Almondsbury του
Gloucestershire, βασικός τραγουδιστής και κιθαρίστας των Franz Ferdinand.
1995: Οι Beatles κυκλοφορούν την μεγάλη τους επιτυχία "Baby It's You"

Δεν υπάρχουν σχόλια: