Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Σωκράτης ΜάλαμαςΗ πρώτη απόπειρα του Σωκράτη Μάλαμα στην ελληνική δισκογραφία ήταν ατυχής καθώς η LYRA απέρριψε το υλικό του ως "μη εμπορικό". Συνέχισε να παίζει σε λαϊκά μαγαζιά, ανακατεύοντας, δειλά-δειλά, δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι ο ίδιος τα έχει γράψει...

Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα με τους γονείς του. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν στα εφτά του χρόνια όταν και απέκτησε ένα μπουζούκι, δώρο του πατέρα του. Μέχρι τα δεκατρία του χρόνια δεν υπήρξε συνειδητά σοβαρή ενασχόληση με τη μουσική μέχρι που πήρε την πρώτη του κιθάρα. Δεκαεπτά ετών ο Μάλαμας ξεκινά μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και μόλις τελειώνει το Λύκειο αφήνει και πάλι την Ελλάδα για τη Γερμανία όπου και παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα κατεβαίνει στην Αθήνα για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του όπως ο ίδιος έχει πει, έχοντας δασκάλους τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και το Νότη Μαυρουδή.

Από το 1980 είναι επαγγελματίας μουσικός. Εργάστηκε ως δάσκαλος κιθάρας καθώς και σε λαϊκά μαγαζιά για αρκετό καιρό, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν ξεκινήσει την προσωπική του δισκογραφία ανήκε στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου. Η πρώτη του απόπειρα στην ελληνική δισκογραφία ήταν ατυχής καθώς η LYRA απέρριψε το υλικό του ως "μη εμπορικό". Συνέχισε να παίζει σε λαϊκά μαγαζιά, ανακατεύοντας, δειλά-δειλά, δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι ο ίδιος τα έχει γράψει... Τα τραγούδια αυτά άκουσε και αναγνώρισε ο Νίκος Παπάζογλου οπότε τον πείθει να μπει στο studio και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά η οποία κυκλοφορεί με τίτλο "Ασπρόμαυρες Ιστορίες" το 1989.

1989 Ασπρόμαυρες Ιστορίες Στίχοι, μουσική και ερμηνεία Σωκράτη Μάλαμα. Την ενορχήστρωση και την ηχοληψία επιμελήθηκε ο Νίκος Παπάζογλου. Μπαλάντες με λιτούς αλλά άμεσους στίχους, που σε βάζουν αμέσως στο νόημα, δεμένοι με πανέμορφα αρπίσματα. Τραγούδια από αυτό το δίσκο είναι γραμμένα αρκετά χρόνια πριν την έκδοσή τους.

1991 Παραμύθια  Δεύτερος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα. Συμμετέχουν η Μελίνα Κανά, ο Ν. Παπάζογλου και η Όλγα Δαραινίτη. Μια δουλειά στην οποία ο συνθέτης αρχίζει να μας φανερώνει σιγά σιγά και το λαϊκό του πρόσωπο.

1992 Της Μέρας και της Νύχτας Η Μ. Κανά σε τραγούδια με μουσική του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχους έχουν γράψει Μ. Ρασούλης, Γιάννης Τσατσόπουλος και Σ. Μάλαμας. Γνήσιος λαϊκός ήχος με το Σωκράτη να πατά γερά στα σκαλοπάτια της ελληνικής μουσικής. Πολυαγαπημένο τραγούδι του ελληνικού κοινού αναδεικνύεται το «Να βάλω τα μεταξωτά» σε στίχους Γ. Τσατσόπουλου και ερμηνεία της Μελίνας Κανά.

1993 Κύκλος  Μουσική, ερμηνεία και ενορχήστρωση του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχους έχουν γράψει οι Σωκράτης Μάλαμας, Ανθούλα Αθανασιάδου, Γ. Τσατσόπουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος και Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Με αυτόν το δίσκο ήρθε και η καθιέρωση του Σωκράτη στους κορυφαίους του είδους. Τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ από το κοινό.

1996 Λαβύρινθος (Σωκράτης Μάλαμας)  Στίχοι, μουσική και ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα, εκτός των τραγουδιών «Είναι σκοτάδι» - στίχοι Γ. Αθανασόπουλος, «Μισή πίστη» - στίχοι Οδυσσέα Ιωάννου και «Ανάβω μια φωτιά» που τραγουδά η Μελίνα Κανά.

1998 13000 Μέρες Μουσική, ερμηνεία και ενορχήστρωση του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχους έχουν γράψει ο ίδιος και οι Αλκης Αλκαίου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Γ. Αθανασόπουλος ενώ υπάρχει και το μελοποιημένο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Δεκέμβρης του 1903».

1999 Νίκος Ξυδάκης - Σωκράτης Μάλαμας  Ο Σ. Μάλαμας ερμηνεύει τραγούδια σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη και στίχους των Μιχάλη Γκανά και Θοδωρή Γκόνη.

2000 Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς Ο έβδομος προσωπικός δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα, περιέχει τόσο λαϊκά τραγούδια όσο και άλλα που μας επαναφέρουν στα αυτιά τα ακούσματα απ' τις πρώτες του δουλειές αφού υπάρχει σε αρκετά τραγούδια ο ηλεκτρικός ήχος. Στο δίσκο υπάρχουν δύο συμμετοχές, αυτές των Μανώλη Λιδάκη που ερμηνεύει δυο τραγούδια και της Μελίνα Κανά σε άλλα δύο. Στίχους έχουν γράψει οι Αλκης Αλκαίος, Φωτεινή Λαμπρίδη, Οδυσσέας Ιωάννου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου καθώς και ο ίδιος ο Σωκράτης Μάλαμας.

Το τελευταίο CD του Σωκράτη Μάλαμα από τη Lyra, με 14 νέα τραγούδια σε μουσική Σωκράτη Μάλαμα ενώ τους στίχους υπογράφουν ο Αλκης Αλκαίος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας και Πηγή Καφετζοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: