Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Σερφάροντας σ'έναν αιώνα


Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αστροφεγγιά», «Ο συμβολαιογράφος». Σίριαλ που έγραψαν ιστορία, ταυτισμένα με τα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης και με μια ολόκληρη εποχή, «προβάλλονται» και πάλι στην οθόνη του υπολογιστή μας. Αρκεί να μπούμε στη διεύθυνση www.ert-archives.gr και να αναζητήσουμε τίτλο και επεισόδιο.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Η Κοινωνία της Πληροφορίας», έχει ψηφιοποιήσει σημαντικό μέρος του αρχείου της και έχει δημιουργήσει έναν ειδικά κλιματιζόμενο χώρο 1.200 τ.μ. για τη συγκέντρωση και φύλαξή του. Εδώ υπάρχει υλικό από τα πρώτα βίντεο, αλλά και του u-matic (προάγγελου της Beta). Ολα μεταγράφονται πλέον σε σύγχρονο φορμά (DVC PRO ή DIGITAL ΒΕΤΑ), ώστε να μπορούν στη συνέχεια να ψηφιοποιηθούν.

Οπως μας πληροφόρησε ο Χριστόφορος Μπόκας, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, προσβάσιμο στο site είναι ήδη μέρος της Ταινιοθήκης Τηλεόρασης που συνολικά διαθέτει πάνω από 108.000 ώρες εκπομπών σε βίντεο και φιλμ. Πρόκειται για ενημερωτικές, μουσικές ή παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ κ.λπ. Στο σάιτ του ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρα επεισόδια από το «Παρασκήνιο», το «Μονόγραμμα», το Θέατρο της Δευτέρας. «Πρόσφατα», μας ενημερώνει η υπεύθυνη του χώρου φύλαξης του Αρχείου Μαρία Ντερντινοπούλου, «περάσαμε και πρόσφατες εκπομπές όπως ο "Εξάντας" και το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"».

Δυστυχώς έχουν χαθεί πολλά, καθώς παλιά για λόγους οικονομίας οι παραγωγοί έγραφαν το ένα πρόγραμμα πάνω στο άλλο. «Βρήκαμε ένα επεισόδιο από το "Λούνα Παρκ", 4-5 από τους "Πανθέους", 1-2 από τον "Μεθοριακό σταθμό". Αλλά συνεχίζουμε να ψάχνουμε».

Προσβάσιμο στο Ιντερνετ είναι και ένα μέρος (7.110 ρεπορτάζ) του Αρχείου Ειδήσεων Τηλεόρασης, που περιλαμβάνει οπτικοακουστικά αρχεία ιστορικής αξίας που φθάνουν τους 50.000 τίτλους. Το αρχαιότερο φιλμ είναι ο «Βόσπορος» (1910), ενώ υπάρχουν σημαντικά ντοκουμέντα σε εύφλεκτο υλικό όπως η επιστροφή του Γεωργίου Β' (1946). Το Αρχείο Ειδήσεων περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ρεπορτάζ, ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τις αρχές του '60 μέχρι σήμερα. Συνολικά, έχουν ψηφιοποιηθεί 26.000 ρεπορτάζ.

Στην ιστοσελίδα βρίσκει κανείς και 7.000 φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ. Οι συλλογές του αριθμούν πάνω από 300.000 φωτογραφίες, αρνητικά και γυάλινες πλάκες με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, το Αλβανικό Επος αλλά και την πολιτική και κοινωνική ζωή της Αθήνας του 20ού αιώνα. Η παλιότερη φωτογραφία του Αρχείου χρονολογείται από το 1905.

Η προτεραιότητα ως προς το τι θα ψηφιοποιηθεί δίνεται ανάλογα με τη σπουδαιότητα ή επικινδυνότητα του υλικού. Για να γίνει η ψηφιοποίηση πρέπει να προηγηθεί αποκατάσταση και του βίντεο και του φιλμ στα αντίστοιχα τμήματα.

Στο Ιντερνετ ο χρήστης θα βρει επίσης πλήρη κατάλογο με θεατρικά έργα από τη Θεατρική Βιβλιοθήκη Ραδιοφώνου, ψηφιοποιημένες παρτιτούρες και πάρτες μουσικών έργων της Μουσικής Βιβλιοθήκης. Υπάρχουν ακόμα τα Αθλητικά Αρχεία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, το Κοινοβουλευτικό Αρχείο Τηλεόρασης (περίπου 3.000 ώρες κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων και εκπομπών από το 1975) και το Αρχείο Ειδήσεων Ραδιοφώνου. Αυτά όμως δεν είναι ακόμα προσβάσιμα στο Ιντερνετ. Και βέβαια, η Δισκοθήκη-Ταινιοθήκη Ραδιοφώνου: 130.000 μαγνητοταινίες από σπάνιες εκπομπές μουσικής, θεάτρου, λόγου κ.ά., από το 1950. Η Δισκοθήκη φιλοξενεί 100.000 δίσκους και 26.000 cd με ελληνικό, κλασικό και ξένο ρεπερτόριο από τη δεκαετία του 1950. Δυστυχώς, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των ραδιοφωνικών εκπομπών άρχισε να ψηφιοποιείται.

Η αρχή ωστόσο έγινε και οι βάσεις για την συνέχιση της ψηφιοποίησης μπήκαν. Η ΕΡΤ πήρε προέγκριση από το ΕΣΠΑ. «Κάνουμε αγώνα δρόμου», μας είπε η Δέποινα Ζερβού που εδώ και χρόνια αποκαθιστά ανεκτίμητα ντοκουμέντα σε φιλμ. «Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεπεράσει πια τα στάδια της συντήρησης και καταλογογράφησης του υλικού τους και ασχολούνται περισσότερο με την προσβασιμότητα του ψηφιοποιημένου υλικού. Εμείς πρέπει να τα καλύψουμε ταυτόχρονα... Θα μας πάρει αρκετά χρόνια ακόμα ώστε να ολοκληρώσουμε τα παρελθόντα και να αρχίσουμε να δουλεύουμε με το παρόν υλικό».

ΤΗΣ ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

www.gfcdigital.gr
www.ert-archives.gr
www.avarchive.gr
www.tainiothiki.gr
www.filmfestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: