Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Βραβείο για τον Ρικάρντο ΜούτιΗ κορυφαία διάκριση «Μπρίγκιτ Νίλσον» απονεμήθηκε για το 2011 στον Ιταλό αρχιμουσικό

Στον σούπερ σταρ ιταλό αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι απονεμήθηκε το βραβείο Μπίργκιτ Νίλσον για το 2011. Το εν λόγω βραβείο το οποίο «μεταφράζεται» σε ένα εκατομμύριο δολλάρια, θεωρείται ως σημαντικότερη διάκριση στον χώρο της κλασικής μουσικής κι απονέμεται ανά διετία. Εν προκειμένω, ο 69χρονος Μούτι επελέγη από την κριτική επιτροπή η οποία, μεταξύ άλλων, αποτελείται από τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης Κλέμενς Χέλσμπεργκ, την συνδιευθύντρια του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ Εύα Βάγκνερ-Πασκιέ κ.α, «για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του τόσο στον τομέα της όπερας όσο και σ΄αυτόν της συμφωνικής μουσικής».

Από την πλευρά του ο διάσημος μαέστρος – και θερμός φιλέλληνας- δήλωσε συγκινημένος για το βραβείο που φέρει το όνομα της αείμνηστης σουηδέζας λυρικής τραγουδίστριας. Η τελετή απονομής θα γίνει τον Οκτώβριο στη Στοκχόλμη παρουσία του βασιλικού ζεύγους της χώρας.
Νυν μουσικός διευθυντής της περίφημης Συμφωνικής του Σικάγου, της σημαντικότερης κατά την άποψη πολλών, ορχήστρας των ΗΠΑ, ο Μούτι αυτόν τον καιρό – κι ενώ βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης από πρόσφατη περιπέτεια υγείας- διευθύνει τις παραστάσεις της δημοφιλούς όπερας του Βέρντι «Ναμπούκο» στην Οπερα της Ρώμης, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού της εφετινής επετείου των 150 χρόνων από την ένωση της Ιταλίας.

Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, η πρεμιέρα των παραστάσεων έλαβε χαρακτήρα τόσο γιορτής όσο και διαμαρτυρίας: γιορτή για την επέτειο αλλά και διαμαρτυρία συντελεστών και κοινού για τις περικοπές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στον χώρο του πολιτισμού. Κι όταν το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων – το γνωστό Va’pensiero- τελείωσε κι ο κόσμος χειροκροτούσε μ΄ενθουσιασμό και ζητούσε επίμονα από τον λαμπερό αρχιμουσικό να το επαναλάβει ως ανκόρ, εκείνος γύρισε στους θεατές και τους κάλεσε να ενωθούν με τη χορωδία και να τραγουδήσουν όλοι μαζί. Η είδηση συνοδευόμενη από τις σχετικές εικόνες «ταξίδεψε» σε ολόκληρο τον κόσμο.


Ευχαριστώ: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: