Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Νίκος Γεωργάκης - Να γίνω η θάλασσα


Να γίνω η θάλασσα - Νίκος Γεωργάκης. Ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού που με συνέπεια ακολουθεί έναν δρόμο ποιότητας και μελωδικότητας και που για κάποιο λόγο, άγνωστο ακόμα, δεν έχει ακολουθήσει και η αρμόζουσα (μεγάλη) ποσότητα ακροατών.

Ο Νίκος Γεωργάκης επανέρχεται στη δισκογραφία με έναν δίσκο που φέρει τον τίτλο «Να γίνω η θάλασσα», με δεκατρία τραγούδια και ένα οργανικό θέμα. Η παρέα γνωστή… οι μουσικοί που χρόνια παίζουν με το Νίκο Γεωργάκη : ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, μουσικά μαζί ήδη εδώ και 23 χρόνια, από τον καιρό της «Βραδινής Αναρρίχησης», ο Τάσος Μισυρλής στο τσέλλο – σ’ αυτόν τον δίσκο, δυστυχώς, δεν τραγουδάει – άλλος παλιός γνώριμος εικοσαετίας,  αλλά και η Κική Καρυπίδου στα φλάουτα, Ο Φίλιππος Σαμουηλίδης στο μπουζούκι και το μαντολίνο, ο Γιάννης Πολυμενέρης στο κοντραμπάσσο, ο Γιώργος Κατιάκος στα κρουστά δισκογραφούν πολλά χρόνια μαζί του ενώ τα τελευταία χρόνια(!) πιάνο παίζει η Φερωνίκη Σουρούβαλη.
Την παρέα πλαισιώνει τεχνικά ο μόνιμος συνεργάτης σε όλους τους δίσκους του Γεωργάκη, Χρήστος Μέγας.
Έχει αλλάξει λοιπόν κάτι από τις προηγούμενες δισκογραφικές του παρουσίες; Για να δούμε…
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο σπίτι του Γεωργάκη, όπως και οι παλαιότεροι.
Η εικόνα του εξώφυλλου για πρώτη φορά αταίριαστη με το περιεχόμενο. Τραγικά αταίριαστη, θα μπορούσε να περιέχει τα summer hits 2011. Nα γίνω η θάλασσα, σου λέει η εταιρεία,  οπότε: κύμα, αμμουδιά, γυναικεία οπίσθια, τελειώσαμε.
Στα μουσικά και πάλι…
Η ενορχήστρωση από τον Γεωργάκη, όπως και παλαιότερα.
Βολιά, φλάουτα και κιθάρες υφαίνουν τις όμορφες μελωδίες του δίσκου, μαζί με τσέλλο, πιάνο, μαντολίνο και αναλόγως κρουστά και μπουζούκι, όπως και παλαιότερα.
Να μια αλλαγή και μάλιστα ουσιώδης! Εκτός από το Νίκο Γεωργάκη, στα τραγούδια δίνουν τη φωνή τους ο Απόστολος Δεληγεώργης που συμμετείχε και στον προηγούμενο δίσκο, αλλά και ο Μανώλης Πορφυράκης και η Ειρήνη Σγουρίδου - για πρώτη φορά. Και οι δύο με πολύ ωραίες χροιές και συχνές εμφανίσεις σε χώρους της πόλης και όχι μόνο. Η Ειρήνη Σγουρίδου, ιδιαίτερα, είναι μια γυναικεία φωνή η οποία δένει άψογα με τα τραγούδια αλλά και δίνει μια αίσθηση δροσιάς και πραγματικής ερμηνείας, τονίζοντας σωστά, βάζοντας συναίσθημα και γενικά μπαίνοντας στην ουσία του τραγουδιού. Μια τόσο ζεστή χροιά, που σε παρασέρνει μαζί με την γλυκύτητα των σκοπών και αποτελεί ένα από τα καλύτερα στοιχεία του δίσκου.
Στον δίσκο συνεργάζεται στιχουργικά με τον Γιάννη Περδίκη. «Βραδινός Αναρριχητής» και αυτός και σταθερή παρουσία σε όλους τους δίσκους του Γεωργάκη, είτε αποκλειστικά είτε σε μεγάλο μέρος του δίσκου, όπως εδώ. Στίχοι αυτών των τραγουδιών γράφτηκαν αρχικά για το θεατρικό έργο του Γιάννη Παλαμιώτη «Σαν επιθεώρηση» και ελαφρώς τροποποιημένοι  έφτασαν να ταξιδεύουν μαζί με το δίσκο. Σε δύο τραγούδια στίχους έγραψαν η Αναστασία Περδίκη και η Λίζα Πετρίδου.
Υπάρχει επίσης, όπως και στον προηγούμενο δίσκο, ένα video που περιέχει σκηνές από την ηχογράφηση και απόσπασμα από πρόσφατη συναυλία, τον Σεπτέμβρη του 2010, με ένα όμορφο χορευτικό – tango – επί σκηνής.
Για όποιον λοιπόν γνωρίζει τη μουσική του Νίκου Γεωργάκη, ο δίσκος είναι… κλασικός Νίκος Γεωργάκης! Η καλή και αξιόλογη μουσική παρέα,  ο τρόπος δουλειάς που μας έδωσε στο παρελθόν πολύ όμορφα τραγούδια, το χαρακτηριστικό του στυλ τραγουδοποιίας γενικά, ο πολύ προσωπικός τρόπος που τραγουδάει και προφέρει τις λέξεις, ο ταιριαστός μερισμός των φράσεων στα όργανα που χρησιμοποιεί.
Για όποιον δε γνωρίζει τη μουσική του, είναι ένας δίσκος που κινείται με πολύ αξιοπρέπεια στο χώρο του όμορφου τραγουδιού, με μελωδίες που είναι το δυνατό χαρτί του τραγουδοποιού και ενορχηστρώσεις που τις αναδεικνύουν και τις κάνουν πολύ εύληπτες – με την καλή έννοια φυσικά.
Είναι πραγματικά ευχάριστο οι δίσκοι που περιμένεις, από ανθρώπους που παρακολουθείς χρόνια  να σου αφήνουν, και πάλι, αυτό το συναίσθημα της ευχαρίστησης και ενός απαλού εσωτερικού αγγίγματος…


Δημοσίευση: Εξηντάρης Θόδωρος

Ευχαριστώ: mousikorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: