Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Μίνως Μάτσας - Το νησιΟ Μίνως Μάτσας είναι ένας ικανός κι εμπνευσμένος συνθέτης. Και το λέω αυτό, γιατί από τη μια γράφει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο, αλλά, από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά και την, επιτυχημένη κιόλας, φόρμα του τραγουδιού. Θυμίζω την πασίγνωστη επιτυχία του «Καράβια βγήκαν στη στεριά» με τον Νταλάρα. Όσον αφορά, την ιδιότητα του συνθέτη κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μουσικής, που μας αφορά εδώ, προτείνω να πάρετε μια καλή γεύση από την συλλογή του «Music for films» (2009).
Φέτος, λοιπόν, υπογράφει τη μουσική της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς της σεζόν («Το νησί») κι ήδη κυκλοφόρησε και το αντίστοιχο ομότιτλο (σε διπλό μάλιστα cd) σάουντρακ,
πρώτα από τον ΤΗΛΕΘΕΑΤΗ σε ορθογώνια συσκευασία, κατόπιν στα δισκοπωλεία και μετά από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σε τετράγωνη συσκευασία, όπου πούλησε περί τα 115.000 αντίτυπα, σίγουρα λόγω των υψηλών πωλήσεων της εφημερίδας, αλλά νομίζω πως έπαιξε το ρόλο του και το δημοφιλές σήριαλ.
Το στοίχημα σε μια μουσική για ταινία ή τηλεοπτική σειρά είναι να υπηρετήσει επαρκώς την εικόνα. Το στοίχημα σε ένα σάουντρακ όταν αποκόπτεται από την εικόνα και κυκλοφορεί σε cd, είναι να έχει τη δική του αυτόνομη μουσική επάρκεια, να γεννά τις δικές του εικόνες και να μην έχει ανάγκη αυτές που κλήθηκε να υπηρετήσει. Και δεν θα έλεγα ότι αυτό συμβαίνει στο «Νησί», ή, για να είμαι σωστός, δεν συμβαίνει με την πλειοψηφία των κομματιών.
Καταρχάς, το όλο υλικό, απαρτίζεται από 32 κομμάτια, από τα οποία τα 5 είναι τραγούδια, και διαρκεί γύρω στις 2 ώρες. Σαν διάρκεια είναι too much και νομίζω ότι θα κουράσει, γιατί δεν έχουν όπως είπα, τα περισσότερα κομμάτια αυτοδυναμία, μου ακούγονται σαν ανολοκλήρωτα, ελλειμματικά, τους λείπει η εικόνα.
Καλές εξαιρέσεις – κι αυτές, μαζί με τα τραγούδια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πιο σφιχτοδεμένο υλικό για δίσκο – είναι μουσικά θέματα σαν τα «Ο αποχωρισμός», «Αναμνήσεις μιας ζωής», «Νύχτα στο νησί» και μερικά ακόμα.
Από τα τραγούδια, ακούστηκε πιο πολύ η διασκευή, με την Ανδριάνα Μπάμπαλη, του «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», αλλά νομίζω πως το κορυφαίο είναι το «Είναι η αγάπη», με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ακούγοντάς την σ’ αυτό το κομμάτι, χάρηκα, γιατί επιβεβαιώνει πόσο σπουδαία φωνή είναι, ιδανική, με όμορφη ζεστή χροιά κι ωραία γυρίσματα, για εντεχνολαϊκά τραγούδια, αλλά και στενοχωρήθηκα, με το που (καθ)οδηγείται ως προς το ρεπερτόριο της προσωπικής της δισκογραφίας. Τραγουδάνε, επίσης, ο Δημήτρης Μητροπάνος στο «Μια νύχτα» κι ο Γιάννης Χαρούλης στο «Μαύρη πεταλούδα» και στη διασκευή του τραγουδιού «Σε ψηλό βουνό (Ο αητός)».
Σέβομαι την φιλοδοξία και τη λαχτάρα του κάθε δημιουργού να κυκλοφορήσει το έργο του ολόκληρο, αλλά, στην περίπτωσή μας πιστεύω ότι χρειαζόταν οικονομία, ένα δηλαδή cd, με τα καλύτερα κομμάτια και τραγούδια. Θα ήταν έτσι πιο εύκολη η πρόσβαση στο μουσικό «Νησί» του Μίνωα Μάτσα.

Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Περιεχόμενα των δίσκων:
CD 1
01 ΠΛΑΚΑ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ 1953
02 Η ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ
03 ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΥ Ανδριάνα Μπάμπαλη
04 ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
05 Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
06 ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ Ελεωνόρα Ζουγανέλη
07 ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ
08 ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
09 ΑΝΝΑ
10 ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ Γιάννης Χαρούλης
11 ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ
12 ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
13 ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΝΔΟΥΛΑΚΗ
14 Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
15 Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ
16 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ
Video Clip: ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ (σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλατζής)

CD 2
01 Ο ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ
02 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ Δημήτρης Μητροπάνος
03 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
04 ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
05 ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΟΥ (instrumental)
06 ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
07 ΣΕ ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ (Ο ΑΗΤΟΣ) Γιάννης Χαρούλης
08 ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ
09 ΕΡΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ
10 ΑΓΡΙΑ ΒΟΥΝΑ
11 ΤΑ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ALEXIS
12 ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ
13 Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
14 ΚΥΡΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ
15 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
16 ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ (instrumental)

Δεν υπάρχουν σχόλια: