Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Aφιέρωμα στο μουσικό είδος "AOR"


Το AOR (Adult Oriented Rock) είναι ένα υπό-είδος του Rock που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές του '80 ως μια συγχώνευση του Rock, του Hard Rock, του Pomp Rock και του Progressive Rock.

Το AOR έχει χαρακτηριστεί επίσης και ως Arena Rock, Stadium Rock ή Anthem Rock και αυτό γιατί τα liveγίνονταν κατά κύριο λόγο σε μεγάλα σταδία-αρένες κυρίως στη Βόρεια Αμερική (USA, Canada). Χαρακτηρίζεται από έναν πλούσιο, πολύ-επίπεδο ήχο με καθαρή και όμορφη παραγωγή και με μια βαριά εξάρτηση από την Pop και το Rock, η οποία οδήγησε σε μια τεράστια δημοτικότητά του AOR στα τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές του '80.


Τα AOR τραγούδια έχουν σχεδόν πάντα keyboards και καλές γλυκές κιθάρες, με γνώμονα και τους συναρπαστικούς ερωτικούς στίχους που πολύ συχνά περιλαμβάνουν εναρμονισμένα εκπληκτικά, ονειρικά φωνητικά. Τα πιασάρικα ρεφρέν σε συνδυασμό με την σχετικά σύντομη διάρκεια των τραγουδιών κάνει το AOR πολύ ραδιοφωνικό καθώς έχει πολύ φιλικό ύφος στο άκουσμα του. Τα τραγούδια είναι περισσότερο μελωδικά, με μια τακτική από Hard Rock, αλλά και σχεδόν power Pop-Rock μέχρι και WestCoast Rock, ενώ υπάρχουν σχεδόν σε κάθε δίσκο και κάποιες εκπληκτικές μπαλάντες.

Μερικά από τα πρώτα, αλλά και τα πιο γνωστά AOR συγκροτήματα είναι οι Asia, Boston, Foreigner, Journey, Survivor, REOSpeedwagon και Toto.
Αν και το AOR παρουσίασε μια πτώση στη δημοτικότητα του τη δεκαετία του '90, υπήρξε μια αναβίωση τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να έχει την αίγλη και τη δημοτικότητα που είχε στις δεκαετίες των ‘70s και ‘80s.

Ακλουθούν σε τυχαία σειρά οι 50+1 σπουδαιότεροι, αγαπημένοι, σημαντικότεροι δίσκοι από το χώρο του AOR. Οι επιλογές είναι καθαρά και μόνο η προσωπική μου γνώμη-άποψη και γούστο, είναι φυσικά αναπόφευκτο κάπου να διαφωνήσετε. Αν σκεφτεί κανείς ότι κυκλοφορήσαν δεκάδες εκατοντάδες δίσκοι, σίγουρα αυτοί που προτείνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: