Θα μας βρείτε στην νέα μας σελίδα: www.melwdos.com

Σαν σήμερα....21 - 3 - 11


Γεννήθηκε στο Eisenach, ο Γερμανός συνθέτης και οργανίστας της Μπαρόκ περιόδου Johann Sebastian Bach (1685-1750). Υπήρξε αναμφισβήτητα ο σπουδαιότερος συνθέτης αυτής της περιόδου καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους της ιστορίας της δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Μπαρόκ στυλ, το οποίο και απογειώνουν στην μέγιστη τελειότητα του. Τα έργα του καλύπτουν έναν ευρύ φάσμα από την οργανική μουσική (έργα για Τσέμπαλο, Εκκλησιαστικό όργανο, Kοντσέρτα) ως την φωνητική μουσική (Ορατόρια, Λειτουργίες, Πάθη, Καντάτες κ.α.). Γνωστά του έργα τα Brandenburg Concertos, Goldberg Variations, St. Matthew Passion, St. John Passion, The Musical Offering, The Art of Fugue κ.α.

Γεννήθηκε στο Portsmouth της Αγγλίας, ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος του Rock συγκροτήματος Supertramp, Roger Hodgson (Charles Roger Pomfret Hodgson). Η χαρακτηριστική "ψηλή" φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Έγραψε επιτυχίες όπως τα "The Logical Song", "Dreamer", "Breakfast in America", "It's Raining Again" κ.α. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το 1983, ακολούθησε σόλο καριέρα. Δημοφιλές τραγούδι του, μετά Supertramp εποχής, το "In Jeopardy

Έφυγαν...
Ο άνθρωπος που κατασκεύασε και έκανε τις κιθάρες Fender γνωστές σε ολόκληρο το πλανήτη, ο Ελληνοαμερικανικός Leo Fender (Clarence Leonidas Fender 1909-1991) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στην Καλιφόρνια από την ασθένεια του Parkinson. Διάσημα μοντέλα Fender τα "Telecaster", "Stratocaster" κ.α. Μαζί με τον εφευρέτη του ηλεκτρικού ήχου Les Paul, θεωρούνται δύο από της σημαντικότερες προσωπικότητες στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μουσικών οργάνων τον 20ο αιώνα.

Γεγονότα
1956 Ο "Βασιλιάς της Rockabilly" Carl Perkins τραυματίζεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώνονται ο μάνατζερ και ο αδερφός του. Γνωστότερο του τραγούδι το "Blue Suede Shoes" το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία από τον Elvis Presley το διάστημα που ο Perkins ανάρρωνε στο νοσοκομείο.

1956 Η Rock n' Roll ταινία "Rock Around the Clock" κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστούν οι Bill Haley and His Comets, Alan Freed, The Platters κ.α. Είναι μια ιστορία που εξηγεί πως δημιουργήθηκε το Rock n' Roll. Φυσικά πήρε το όνομα της από την μεγάλη επιτυχία του Bill Haley "Rock Around the Clock", που είχε κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου του 1954 και πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα.

1961 Οι The Beatles παίζουν για πρώτη φορά στο Cavern Club του Liverpool σε απογεματινή παράσταση. Μαζί τους εμφανίζονται και οι The Swinging Blue Jeans που αργότερα θα γνωρίσουν επιτυχία με την επανεκτέλεση του τραγουδιού του Chan Romero, "Hippy Hippy Shake".

1964 Η διασκευή των The Rolling Stones στο τραγούδι του Buddy Holly "Not Fade Away" βρίσκεται στο Νο3 των Βρετανικών charts. Κατά την ηχογράφηση, ο παραγωγός Phil Spector παίζει τις μαράκες. Επίσης είναι η πρώτη φορά που και στις δέκα θέσεις των charts βρίσκονται Βρετανοί καλλιτέχνες.

1964 Οι The Beatles με το τραγούδι "She Loves You" έχουν κατακτήσει την κορυφή του Billboard Hot 100. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται δύο ακόμα τραγούδια του συγκροτήματος, "I Want To Hold Your Hand" και "Please Please Me".

Για περισσότερα ΕΔΩ
Ευχαριστώ: www.musicdiary.gr
 
Κείμενα: Τζίνα Καρρά
Δημοσιογραφική επιμέλεια - Έρευνα: Δημήτρης Κοτάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: